Luk

Luk
Luk

Luk

L 79 Forslag til lov om ændring af databeskyttelsesloven og lov om Det Centrale Personregister.

(Justering af aldersgrænsen for samtykke til behandling af personoplysninger i forbindelse med udbud af informationssamfundstjenester m.v.).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Samling: 2023-24
Status: Delt
Lovforslaget hæver aldersgrænsen for, hvornår et barn kan give samtykke til en informationstjeneste til behandling af personoplysninger. Det betyder, at aldersgrænsen hæves fra 13 til 15 år for f.eks. e-handel, onlinespil og sociale medier. Ændringen sker med afsæt i anbefalingerne i regeringens ekspertgruppe om techgiganter, jf. rapporten »Demokratisk kontrol med tech-giganternes forretningsmodeller«, em.dk.

Derudover ligestiller lovforslaget Procesbevillingsnævnet med domstolene, så Procesbevillingsnævnet undtages fra databeskyttelsesforordningens regler om oplysningspligt og indsigtsret i sager vedrørende appeltilladelse. Folketingets Ombudsmands undtages tillige for retten til indsigt, for så vidt angår behandling af personoplysninger i sagsakter fra myndigheder. Folketingets Ombudsmand skal i stedet videresende anmodningerne om indsigt til den pågældende myndighed.

Endelig ophæves databeskyttelseslovens § 13, stk. 1-3 og 5-9, om behandling af personoplysninger i markedsføring, da regeringen vurderer, at det er tvivlsomt, om bestemmelserne ligger inden for medlemsstaternes nationale råderum.
Partiernes ordførere
Sara Emil Baaring (S), Linea Søgaard-Lidell (V), Lisbeth Bech-Nielsen (SF), Jeppe Søe (M), Betina Kastbjerg (DD), Steffen Larsen (LA), Rosa Lund (EL), Mona Juul (KF), Lars Boje Mathiesen (UFG), Pia Kjærsgaard (DF), Stinus Lindgreen (RV), Christina Olumeko (ALT) og Kim Edberg Andersen (NB)