Luk

Luk
Luk

Luk

B 7 Folketingsbeslutning om nedsættelse af et udvalg vedrørende atomenergikommissionens beretning m. v.

Samling: 1955-56
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Beslutningen går ud på, at folketinget ved begyndelsen af hver folketingssamling nedsætter et udvalg på 17 medlemmer til gennem finansministeren at holde sig underrettet om atomenergikommissionens arbejde og til at gennemgå kommissionens årlige beretning, jfr. § 4 i lov nr. 312 om en atomenergikommission af 21. december 1955.

Ved fremsættelsen af forslaget til folketingsbeslutning anførte Heising (S) som ordfører for forslagsstillerne:

„I folketingsudvalgets betænkning, afgivet den 9. december 1955, over forslaget til den senere gennemførte lov om en atomenergikommission — lov nr. 312 af 21. december 1955 — udtaltes:

„Udvalget har under sine forhandlinger drøftet spørgsmålet om folketingets indsigt i det arbejde, der agtes henlagt til den foreslåede atomenergikommission, herunder den i lovforslagets § 4, stk. 2, foreslåede bestemmelse, hvorefter atomenergikommissionen aflægger årlig beretning om sin virksomhed til finansministeren.

Under hensyn til de betydelige økonomiske og samfundsmæssige interesser og de uoverskuelige perspektiver, der knytter sig til området, er nærværende udvalg enigt i, at der af folketinget bør vælges et udvalg, der gennem finansministeren holder sig underrettet om kommissionens arbejde."

Finansministeren gav ved lovforslagets 2. behandling tilsagn om at ville samarbejde med et sådant udvalg og informere det om de planer, som forelå.

Det pågældende udvalg skulle være et rent folketingsudvalg. Man ønskede det dog ikke gjort til et egentligt „stående" folketingsudvalg ved optagelse af bestemmelser om det i folketingets forretningsorden, men fandt det mest naturligt at skabe hjemmel for udvalget i en folketingsbeslutning, og det er forslaget til en sådan beslutning, der hermed fremsættes."

Forslaget mødte tilslutning fra alle sider, idet de mindre partier dog ønskede udvalgets sammensætning ændret således, at også de kunne opnå repræsentation i udvalget.

Med henblik herpå stillede Alfred Jensen m. fl. til forslagets 2. behandling et ændringsforslag, hvorefter udvalget skulle bestå af 17 medlemmer valgt efter forholdstal, men med tilføjelse af, at „såfremt ikke alle tingets partier eller grupper ved valg efter forholdstal vil blive repræsenteret i udvalget, udvides dette med 1 medlem for hvert af de ellers urepræsenterede partier eller grupper."

Dette ændringsforslag forkastedes med 89 stemmer mod 12 (DK og DR), idet de 2 grønlandske medlemmer afholdt sig fra at stemme.

Forslaget til folketingsbeslutning vedtoges derefter enstemmigt Det i folketingsbeslutningen omhandlede udvalg, der nedsattes 6/3 (F. sp. 3391), fik følgende sammensætning:

Heising [næstformand], Alsing Andersen, Einer-Jensen [formand], Jens Hansen, Erhard Jakobsen, Kolbjørn, M. Larsen, Hans Rasmussen, Jørgen Gram, Marius Buhl, Damsgaard, Karlskov Jensen, Helga Pedersen, Reedtz-Thott, Foss, Ole Bjørn Kraft og Rager.
Partiernes ordførere
Villy Heising (S), Jørgen Gram (V), Ole Bjørn Kraft (KF), E. Rager (RV), Alfred Jensen (DKP) og Knud Tholstrup (DR)