Luk

Luk
Luk

Luk

L 30 Lov om ændring af lov om udlån til foranstaltninger vedrørende staldhygiejne.

Af: Landbrugsminister Karl Skytte (RV)
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 176 af 05-06-1959
Ved loven foretages visse ændringer i lov nr. 128 af 16. april 1957 om udlån til foranstaltninger vedrørende staldhygiejne. Herved åbnes ved en ændring i affattelsen af nævnte lovs § 1 mulighed for landbrugsministeren til i finansåret 1959-60 at anvende et beløb svarende til, hvad der indgår i rente og afdrag på de landbruget tilståede Marshalllån, til udlån til foranstaltninger til forbedring af en landbrugsejendoms avlsbygninger, dog at der gives en fortrinsstilling for følgende formål:

a) ombygning med ventilering eller isolering for øje af staldbygninger og hønsehuse, tilbygninger til stalde, fornyelse af staldtage og brandsikring af staldlofter samt tillige til nyopførelse af stalde og hønsehuse i tilfælde, hvor det ikke skønnes økonomisk forsvarligt at foretage de nævnte foranstaltninger på de eksisterende bygninger,

b) ombygning eller ny opførelse af ajlebeholdere ved landbrugsejendomme og indretning af de med disse forbundne afløb fra stalde.

c) opførelse af støbte eller murede ensilagebeholdere med oversilo, afdækning og øvrige tilbehør samt fornødne afløb,

d) indretning af frugtopbevaringsrum samt af kartoffelopbevaringsrum med mekanisk ventilation i eller i forbindelse med eksisterende landbrugsbygninger.

Lånene må som hidtil ikke overstige 9/10 af omkostningerne; men ved en ændring af lovens § 2, stk. 1, åbnes der mulighed for, at lån til nyopførelse af staldbygninger kan ydes med 12 000 kr., selv om der ikke — som hidtil krævet — foreligger særlige tilfælde. Lån af samme størrelse vil herefter også kunne ydes til indretning af kartoffelopbevaringsrum med mekanisk ventilation.

Mens lånene hidtil skulle forrentes med 6 pct. p. a., bestemmes det nu ved en ændret affattelse af § 2, stk. 2, at de gennem hele løbetiden skal forrentes med en rente svarende til den ved lånets bevilling for langfristede statsobligationer gældende markedsrente, afrundet til nærmeste kvartprocentsats. Ved en ændring i § 5, stk. 4, indføres en tilsvarende bestemmelse med hensyn til tidligere ydede lån, der forbliver indestående efter ejerskifte.

Endvidere er der som et nyt stk. 5 i § 5 indsat en bestemmelse om, at finansministeren, såfremt forholdene taler derfor, kan tillade, at disse statslån rykker tilbage i tilfælde af omprioritering under forudsætning af, at statslånet fortsat er placeret inden for den ved loven fastsatte lånegrænse.

Endelig bemyndigedes landbrugsministeren til at lade lov nr. 128 af 16. april 1957 om udlån til foranstaltninger vedrørende staldhygiejne med de af den her omhandlede lov følgende ændringer bekendtgøre under følgende nye titel: lov om udlån til forbedring af landbrugets avlsbygninger.

Lovforslaget blev ved 1. behandling anbefalet af ordførerne for socialdemokratiet, det radikale venstre, retsforbundet og kommunisterne. H. C. Toft (KF) gik derimod imod lovforslaget under henvisning til, at der var tale om en udvidelse af lånemulighederne og en reel forøgelse af statens udlånsvirksomhed, hvilket hans parti principielt var imod, da man mente, at også de foreslåede nye opgaver kunne finansieres ad de sædvanlige kanaler, gennem kreditforeninger, banker og sparekasser. Foged (V) tilsagde lovforslaget en velvillig behandling i udvalget, men pointerede, at han ved førstebehandlingen endnu ikke havde taget endelig stilling.

Ved 3. behandling blev lovforslaget, der under udvalgsbehandlingen kun undergik mindre ændringer af hovedsagelig redaktionel karakter, vedtaget med 82 stemmer (S, RV, DR og DK) mod 52 (V og KF).
Partiernes ordførere
Carl Petersen (S), J. E. Foged (V), H. C. Toft (KF), Jacob Kirkegaard (RV), Kristian Kristensen (DR) og Villy Fuglsang (DKP)