Luk

Luk
Luk

Luk

L 126 Lov om oprettelse af et lægevidenskabeligt fakultet i Odense.

Af: Undervisningsminister K. Helveg Petersen ()
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 200 af 16-06-1962
Loven indeholder følgende 2 paragraffer:

§ 1. Undervisningsministeren bemyndiges til at godkende oprettelsen af et lægevidenskabeligt fakultet i Odense.

§ 2. De med fakultetets etablering og drift fornødne statsbevillinger bevilges på finans- eller tillægsbevillingslov.

I sin fremsættelsestale påpegede undervisningsministeren, at antallet af studenter er tiltaget stærkt i de senere år og må forventes at ville vokse yderligere i den kommende tid. Hertil kommer forskningens stigende behov for personel og lokaler. Med henblik herpå er der ved de to universiteter iværksat og planlagt udvidelser, som drejer sig om betydelige beløb, men som alligevel ikke vil forslå til løsning af det foreliggende problem. Spørgsmålet om oprettelse af et tredje universitet har derfor meldt sig, og ganske særlig er der behov for et nyt lægevidenskabeligt fakultet til aflastning af de to i forvejen bestående.

„Oprettelse og udbygning af et tredje universitet, om hvis berettigelse der efter samstemmende sagkyndige udtalelser ikke kan herske tvivl, er" — anførte ministeren videre — „en kompliceret og langvarig opgave, og det må anses for ønskeligt at få en række yderligere forudsætninger nærmere belyst, inden man træffer en endelig afgørelse af dette spørgsmål. I disse overvejelser bør også indgå, om man ikke allerede nu kan forudse, at et fjerde universitet vil blive en nødvendighed inden for et overskueligt åremål, således at planlægningen tilrettelægges også med denne eventualitet for øje.

...

En blot nogenlunde hurtig opbygning af et enkelt fakultet, efterfulgt af andre fakulteter efterhånden som behovet derfor bliver presserende, forudsætter en vis forudgående udviklingsgrad af det by- og egnssamfund, som man må støtte sig til. Selv om man endnu ikke ganske kan forudse befolkningsudviklingen og de deraf flydende konsekvenser med hensyn til geografisk placering, vil der måske være mulighed for at skønne over, i hvilken landsdel et eventuelt fjerde universitet bør søges opbygget. Hvis man har gjort sig dette klart, kan man måske fremhjælpe udviklingen af de fornødne forudsætninger gennem en passende forberedelsesperiode.

Det vil i forbindelse med universitetsplaner være påkrævet, at det nærmere belyses, hvorvidt det vil være muligt at besætte de forsker- og lærerstillinger, der følger med opbygningen af nye fakulteter. Forholdet er i øjeblikket det, at der er store vanskeligheder forbundet med at besætte en række professorater ved de to bestående universiteter.

Det vil derfor være en forudsætning for oprettelse af yderligere nye universiteter eller fakulteter, at uddannelsen af det fornødne personel, herunder i særdeleshed kandidater til professorstillingerne, indgår i forberedelsesperioden.

De samme hensyn gør sig ikke i samme grad gældende inden for det lægevidenskabelige område. Hertil kommer, at en række yderligere forudsætninger for oprettelsen af et nyt medicinsk fakultet, således som det også fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, allerede er til stede eller i hvert fald relativt hurtigt vil kunne tilvejebringes i Odense, hvor man bl. a. råder over et stort moderne udbygget hospitalsvæsen. Såvel den daværende som den nuværende direktør for sundhedsstyrelsen har varmt støttet tanken om, at man etablerer det tredje lægevidenskabelige fakultet i Odense snarest.

Der foreligger således efter regeringens opfattelse så tungtvejende argumenter for placeringen af det tredje lægevidenskabelige fakultet i Odense, at det ville være lidet rimeligt at udskyde den endelige afgørelse af dette spørgsmål til yderligere overvejelser, der efter alt foreliggende næppe ville føre til noget andet resultat. Når beslutningen er truffet, må det snarest derefter afgøres, under hvilke former og i hvilken takt fakultetet bør etableres. Disse overvejelser kan ikke foretages, før den stedlige placering er fastlagt."

Lovforslaget henvistes efter 1. behandling til et udvalg, der i sin enstemmige betænkning udtaler:

„Der er i udvalget enighed om behovet for snarlig oprettelse af et nyt lægevidenskabeligt fakultet samt om, at dette bør etableres i Odense. Der er ikke herved fra udvalgets side taget stilling til, hvor eller under hvilke former andre kommende fakulteter end det lægevidenskabelige bør placeres. Man har herved forudsat, at der i overensstemmelse med undervisningsministerens oplysning snarest vil blive nedsat et udvalg med henblik på udarbejdelse af en redegørelse for universitetsudbygningen i øvrigt uden for de to bestående universiteter. Det forudsættes tillige, at der i dette udvalgs overvejelser foruden videnskabelige, forskningsmæssige, økonomiske, landsplanmæssige og lignende faktorer også indgår kulturelle og nationale hensyn."

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt. 1 medlem — Arne Bertelsen (Uafh.) — afholdt sig fra at stemme, idet han tvivlede om, at Odenses opland var stort nok til at begrunde oprettelsen af et lægevidenskabeligt fakultet i denne by.
Partiernes ordførere
Lis Groes (S), Henry Christensen (V), Poul Sørensen (KF), Helge Larsen (RV), Morten Lange (SF), Arne Bertelsen (U) og Birthe Wetlesen (U)