Luk

Luk
Luk

Luk

L 82 Lov om ændring af lov for Færøerne om børnebidrag til enlige forsørgere m. v.

Af: Socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 351 af 06-12-1961
Ved loven, der reviderer lov nr. 249 af 10. juni 1960 (årbog 1959-60, side 301), forhøjes de for Færøerne gældende normalbidrag til de beløb, som i henhold til lov om offentlig forsorg gælder for den øvrige del af riget. Ved denne forhøjelse bliver som følge af sammenhængen mellem de forskellige sæt lovregler ikke alene forskudsvis udbetalte underholdsbidrag og bidrag til børn af enker og enkemænd, men også børnetillæg til invalide-, folke- og enkepension af samme størrelse som i den øvrige del af riget.

Forhøjelsen af normalbidragene, der også indebærer en forhøjelse af de privatretlige underholdsbidrag, som principielt skal udredes af de bidragsskyldige, vil således medføre forøgede udgifter for det offentlige til forskudsvis udbetaling, ligesom der vil fremkomme ekstraudgifter for det offentlige såvel til invalide-, folke- og enkepension som til enkebørnsbidrag. Efter de gældende refusionslove vil halvdelen af merudgiften blive båret af statskassen.

Ved lovrevisionen indføres — som det efter lov af 31. maj 1961 om offentlig forsorg sker i den øvrige del af riget — ensartede satser for børn over og under 2 år.

Samtidig forhøjes indtægtsgrænsen for bidragsforskud og enkebørnsbidrag m. v. til den grænse, der i den danske forsorgslov er indført for de tilsvarende ydelser. Det bemærkes herved, at denne ret lempelige indtægtsgrænse alene skal gælde for ydelser i henhold til børnebidragsloven, mens der ved de samtidig gennemførte love om ændringer i invalide-, folke- og enkepensionsreglerne i lighed med ordningen i den øvrige del af riget fastsættes en noget lavere indtægtsgrænse for udbetaling af fuldt børnetillæg til pensionsydelserne.

For at skabe fuld ligestilling med enker og enkemænd i den øvrige del af riget bestemmes det endelig, at bidraget til børn af enkemænd — som ved loven af 31. maj 1961 om offentlig forsorg — skal forhøjes fra 2/5 til 3/5 af normalbidraget, hvorved det bliver af samme størrelse som bidraget til enkebørn.

Lovens ikrafttrædelsestidspunkt er fastsat til 1. april 1962, på hvilket tidspunkt loven af 31. maj 1961 om offentlig forsorg trådte i kraft i den øvrige del af riget. De nye normalbidrag for Færøerne indføres dog i 3 etaper, således at de efter forhøjelse med lige store beløb pr. 1. april 1962, 1. april 1963 og 1. april 1964 når op på de pr. 1. april 1964 i det øvrige rige gældende beløb. Loven er på dette punkt i overensstemmelse med en tilsvarende trinvis forhøjelse af normalbidraget i den øvrige del af riget, men de færøske bidrag bliver i overgangsperioden af en anden størrelse, idet udgangspunktet efter den færøske børnebidragslov er et normalbidrag, der er lavere end det gældende normalbidrag i den øvrige del af riget.

For så vidt angår normalbidragene til barselfærd og til moderens underhold før og efter fødslen skal den fulde forhøjelse dog indtræde straks den 1. april 1962, hvilket ligeledes er i overensstemmelse med den nye danske forsorgslov.

Efter nærværende lovforslag skal normalbidragene og indtægtsgrænsen pristalsreguleres i samme forhold som de tilsvarende beløb i loven af 31. maj 1961 om offentlig forsorg, d. v. s. på grundlag af bevægelserne i det for den øvrige del af riget beregnede pristal. Da beløbene i den danske forsorgslov reguleres i forhold til pristallet for januar kvartal 1956, svarer de beløb, der angives i det foreliggende lovforslag, ligeledes til 1956-pristallet, så at de beløb, der kommer til at gælde ved ændringslovens ikrafttræden, og som skal udregnes på grundlag af pristallet for januar kvartal 1962, bliver væsentlig højere.

Lovforslaget blev den 18. september 1961 tiltrådt af det færøske lagting.

I folketinget var vedtagelsen enstemmig, idet 6 medlemmer (Uafh.) af principielle grunde afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Johan Nielsen (S), Johan Poulsen (V), Hanne Budtz (KF), Chr. Madsen (SF), Grethe Philip (RV) og Iver Poulsen (U)