Luk

Luk
Luk

Luk

L 110 Lov om ændring af lov om snekastning.

Af: Minister for offentlige arbejder Svend Horn (S)
Samling: 1966-67 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 235 af 03-06-1967
Ved loven ophæves amtskommunernes adgang til at lade snerydningen udføre ved naturalarbejde. Samtidig ophæves sognekommunernes forpligtelse til på forhånd at organisere naturalarbejdsordningen gennem udfærdigelse af årlige fortegnelser over de snekastningspligtige og ved beskikkelse af snefogder.

I bemærkningerne til lovforslaget hed det bl. a.:

„Kommunernes adgang til at lade snerydningen udføre som naturalarbejde har de sidste årtier tabt væsentligt i betydning. Dette er en følge af bl. a. den betydelige indskrænkning i folkeholdet på landbrugsejendommene i den samme periode. Af oplysninger, som det af ministeriet for offentlige arbejder nedsatte vejlovsudvalg af 1951 har indhentet i 1964, fremgår det, at ingen af amtskommunerne anvender naturalarbejde ved rydning af amtsvejene, at kun 6 af samtlige sognekommuner udelukkende benytter sig af naturalarbejde, samt at ca. 25 pct. af kommunerne i en vis udstrækning anvender naturalarbejde."

„Under hensyn til, at arbejdet med at forberede naturalarbejdsordningen påfører kommunerne en byrde, som i det overvejende antal tilfælde er overflødig, er pligten til at udfærdige fortegnelser og beskikke snefogder ved nærværende lovforslag forudsat begrænset til at omfatte de kommuner, der hvert år på forhånd beslutter sig til at anvende denne form for snerydning."—

„En endelig revision af loven om snekastning, herunder af ligningsgrundlaget for mandskabsudskrivningen, forudsættes at afvente arbejdet i udvalget vedrørende revision af vejlovgivningen, som for tiden behandler spørgsmålet om en modernisering af snekastningsloven og i forbindelse hermed grundejernes pligter til renholdelse og snerydning af vejnettet."

Under lovforslagets 1. behandling i folketinget gav alle ordførerne tilslutning til lovforslaget, idet dog Conrad Kofoed (V), Burgdorf (KF) og Svend Lund (SF) kunne ønske sig, at muligheden for tvangsudskrivning af mandskab til snekastning i sognekommunerne helt bortfaldt.

I det nedsatte udvalgs betænkning hedder det om natural- arbejdet:

„Udvalget har særligt diskuteret spørgsmålet om afskaffelse af naturalarbejdet også for sognekommunernes vedkommende. Der er enighed i udvalget om, at adgangen til at benytte naturalarbejde til snekastning er forældet, og at denne ordning hurtigst muligt bør afskaffes. Under hensyn til, at vejlovsudvalget for tiden behandler spørgsmålet om en almindelig revision af snekastningsloven, og til det ønskelige i, at de berørte kommuner får lejlighed til at udtale sig, før en fuldstændig afskaffelse af naturalarbejdet sker, er udvalget blevet enig med ministeren for offentlige arbejder om, at denne søger revisionen af snekastningsloven fremskyndet mest muligt, sådan at ministeren i næste folketingssamling vil kunne fremsætte forslag om en fuldstændig afskaffelse af denne forældede form for snerydning."

Ved 2. behandling rejste Gorrsen (S) spørgsmålet, om man ikke ved den kommende revision kunne finde en særlig ordning vedrørende refusion af kommunernes udgifter til vintervedligeholdelse af vejene. På grund af snefaldets forskellige omfang de forskellige steder var det ikke muligt for kommunerne at skønne over udgifternes størrelse på forhånd. Ministeren lovede at se på spørgsmålet.

Derefter blev lovforslaget vedtaget enstemmigt ved 3. behandling med 158 stemmer.
Partiernes ordførere
Peter Gorrsen (S), Conrad Kofoed (V), Johannes Burgdorf (KF), Svend Lund (SF), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Poul Antonsen (LC)