Luk

Luk
Luk

Luk

L 60 Lov om ændring af lov om revision af den kommunale inddeling.

Af: Indenrigsminister Poul Sørensen (KF)
Samling: 1967-68 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 119 af 17-04-1968
Ved loven foretages en ændring af reglerne om kommunalreformkommissionens sammensætning — jfr. lov nr. 225 af 3. juni 1967 — ligesom der fastsættes en snævrere afgrænsning af de tilfælde, hvor et medlem af kommissionen på grund af inhabilitet afskæres fra at deltage i kommissionens behandling af en sag.

Om baggrunden for lovforslaget anførte indenrigsministeren ved fremsættelsen følgende:

„Ifølge den gældende lov består kommissionen af en formand beskikket af indenrigsministeren, et medlem udpeget af hvert af de i finansudvalget repræsenterede partier og 6 medlemmer beskikket af indenrigsministeren, hvoraf 5 efter indstilling fra de kommunale organisationer. Medlemmernes funktionsperiode er fastsat til 4 år ad gangen. Som følge af reglen om funktionsperioden er socialistisk folkeparti — der nu råder over 11 mandater i tinget, og som nu er repræsenteret i finansudvalget — ikke for tiden repræsenteret i kommissionen.

På grund af den landsinteresse, der knytter sig til ændringerne af den kommunale inddeling, og den bemyndigelse, der ved loven er tillagt indenrigsministeren til administrativt at gennemføre kommissionens forslag, må det tillægges afgørende betydning, at der i kommunalreformkommissionen ikke alene ved dens nedsættelse, men også under det videre arbejde er repræsentanter for de større partier i folketinget. Da disse synspunkter med samme vægt kan anføres i relation til de medlemmer, der repræsenterer de kommunale organisationer, er det fundet rigtigt ved en ændring af loven at åbne mulighed for, at der ved valg eller beskikkelse af nye medlemmer kan tilvejebringes sikkerhed for, at kommissionen til enhver tid bevarer den snævrest mulige kontakt til de større partier i folketinget og til de kommunale organisationer.

Den foreslåede ændring i habilitetsreglen er begrundet i de erfaringer, der er indhøstet under kommissionens hidtidige arbejde. Bestemmelsen i lovens § 6, stk. 3, om, at et medlem ikke kan deltage i behandlingen af en sag, der vedrører det amt, hvori han er valgt eller har bopæl, har givet anledning til praktiske vanskeligheder. Da det må forudses, at bestemmelsen med sin nuværende formulering kan virke hæmmende for kommissionens arbejde med forslagene til en ny amtskommunal inddeling — hver problemerne nødvendigvis må anskues for landet som helhed — foreslås habilitetskravet indsnævret, således at et medlem alene afskæres fra at deltage i behandlingen af inddelingsspørgsmål, der vedrører den købstad eller sognekommune, hvor den pågældende bor."

Lovforslaget mødte ved 1. behandling tilslutning fra partiernes ordførere bortset fra Sigsgaard (VS), som påpegede flere betænkeligheder ved forslaget, ligesom han fandt det usagligt, fordi det efter hans opfattelse kun havde til formål at få partiet venstresocialisterne ud af kommunalreformkommissionen.

Forslaget henvistes til samme udvalg som forslag til lov om kommunernes styrelse. I udvalgsbetænkningen indstillede udvalget lovforslaget til vedtagelse uændret, og forslaget vedtoges herefter ved 3. behandling med 132 stemmer mod 2 (VS).
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), A. Stæhr Johansen (KF), A. C. Andersen (V), Jacob Kirkegaard (RV) og Erik Sigsgaard (VS)