Luk

Luk
Luk

Luk

L 11 Lov om ændring af lov om særlig indkomstskat m. v.

Af: Finansminister Poul Møller (KF)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 280 af 09-06-1971
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om beskatningen af pensionsordninger m. v., se side 82.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven foretoges enkelte ændringer i lov om særlig indkomstskat m. v., jfr. lovbekendtgørelse nr. 437 af 14. august 1969, som ændret ved lov nr. 519 af 28. november 1969. Ændringerne er dels følger af den samtidig gennemførte lov om beskatningen af pensionsordninger m. v., dels en redaktionel ændring som følge af den ændring af § 2 i lov om indkomstbeskatningen af aktieselskaber m. v., der foretoges ved lov nr. 370 af 13. november 1968.

Ud over teknisk betonede eller redaktionelle ændringer i lovens §§ 2 og 13 er der i loven indføjet en ny § 3 A, der går ud på at tilpasse bestemmelserne om beskatning ved afståelse af aktier m. v. med bestemmelserne i den nævnte lov om beskatningen af pensionsordninger m. v. § 45, stk. 2, hvorefter der ved opgørelsen af almindelig eller særlig indkomst bortses fra fortjeneste eller tab ved indfrielse eller salg af værdipapirer, udlodning af likvidationsprovenu eller lign., medens værdipapirerne er led i en opsparing i pensionsøjemed. Ifølge den nye § 3 A skal arbejdstagerens aktier m. v., der indlægges i en opsparing i pensionsøjemed, fremtidig anses for i skattemæssig henseende at være afstået på det tidspunkt, da aktiverne m. v. indskydes i ordningen, og til den kursværdi, som værdipapirerne har på dette tidspunkt. På tilsvarende måde skal aktier m. v., der udloddes fra en opsparing i pensionsøjemed, fremtidig anses for anskaffet af den berettigede på udlodningstidspunktet og til værdien på udlodningstidspunktet, d. v. s. den værdi, hvoraf afgift svares.

Den sidstnævnte ændring indføjedes i lovforslaget ifølge ændringsforslag i folketingsudvalgets betænkning.

Lovforslaget fremsattes og behandledes i folketinget sammen med forslaget til den nævnte lov om beskatning af pensionsordninger m. v., og der henvises til omtalen heraf nedenfor side 82. Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med ovennævnte ændring enstemmigt med 82 stemmer. 59 (S, SF, VS, DK, Rosing og Djurhuus) medlemmer undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Henry Grünbaum (S), Erik Haunstrup Clemmensen (KF), Jørgen Langkilde (KF), Niels Andersen (V), Helge von Rosen (RV), Erik Nordqvist (RV), Sigurd Ømann (SF) og Hanne Reintoft (DKP)