Luk

Luk
Luk

Luk

L 143 Lov om ændring af lov om folketingets ombudsmand.

Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 258 af 09-06-1971
Ved loven foretoges fra 1. juli 1971 enkelte ændringer i lov om folketingets ombudsmand, jfr. lovbekendtgørelse nr. 342 af 1. december 1961.

Ved den vigtigste af ændringerne lovfæstes en aldersgrænse for ombudsmanden på 70 år. Samtidig bestemmes det, at ombudsmanden kan forlange sig afskediget med 6 måneders varsel.

Under hensyn til den helt specielle karakter af ombudsmandens ansættelsesforhold, hvor hvert folketingsvalg indebærer en risiko for, at han må fratræde stillingen, er det fundet rimeligt, at der sikres ombudsmanden en frist på 3 måneder til at indstille sig på de økonomiske følger af en fratræden uden varsel. Det er derfor bestemt, at ombudsmanden, hvis han afskediges uden varsel eller efter et folketingsvalg må fratræde uden varsel, bevarer sin lønindtægt i 3 måneder fra udgangen af den måned, hvori han fratræder.

Man har samtidig søgt at sikre ombudsmandsembedets ubrudte viderefunktion efter folketingsvalg ved en bestemmelse om, at den hidtidige ombudsmand i så tilfælde skal fungere videre, indtil valg af ombudsmand har fundet sted og den eventuelt nye ombudsmand har tiltrådt stillingen, dog ikke udover 6 måneder efter folketingsvalget, medmindre folketinget samtykker i en forlængelse af funktionen. Afgår ombudsmanden ved døden, skal folketingets ombudsmandsudvalg bestemme, hvem der skal udøve hans funktioner, indtil folketinget har valgt en ny ombudsmand.

Loven indeholder endelig enkelte ændringer af mere teknisk karakter.

Lovforslaget, der allerede inden fremsættelsen var godkendt enstemmigt af ombudsmandsudvalget, gav ikke anledning til debat under behandlingen i folketinget, og med en enkelt ændring vedtoges det ved 3. behandling enstemmigt med 144 stemmer.