Luk

Luk
Luk

Luk

L 72 Lov om ophævelse af revisionsbestemmelser vedrørende lov om euforiserende stoffer og borgerlig straffelovs § 191.

Af: Indenrigsminister H. C. Toft (KF)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 296 af 09-06-1971
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Langkilde, Adam Møller [formand], Lis Møller, Ellen Strange Petersen, Ib Thyregod, Merete Bjørn Hanssen [næstformand], Marie Louise Truels-Christensen (fra 10/11 Per Møller), Dagmar Andreasen (fra 2/12 Else-Merete Ross), Grethe Philip (fra 14/10 Samuelsen), Valbak, Tastesen, Lene Bro, Finn Christensen, Orla Møller (fra 19/1 K. J. Mortensen), Knud Nielsen, K. Axel Nielsen og Poul Dam.

Ved loven er de revisionsbestemmelser, som i 1969 blev indsat i lov om euforiserende stoffer og i borgerlig straffelov i forbindelse med ændringen af de nævnte love som led i bekæmpelsen af ungdomsnarkomanien, ophævet.

I den meget udførlige skriftlige fremsættelse redegjorde indenrigsministeren for den lange række af foranstaltninger, som enten er iværksat eller planlægges iværksat inden for indenrigsministerens, justitsministerens, socialministerens, undervisningsministerens og ministeren for kulturelle anliggenders områder. Som baggrund for disse foranstaltninger nævnte indenrigsministeren bl. a., at undersøgelser foretaget i 1970 viste en betydelig forøgelse af hashens udbredelse i forhold til undersøgelser foretaget i 1968.

Blandt de foranstaltninger, der omtales i den skriftlige fremsættelse, nævnes følgende: Oprettelse af særlige behandlingsafdelinger for unge stofmisbrugere på enkelte statshospitaler og forøgelse af den ambulatoriske virksomhed ved en række andre, større receptkontrol og øget informationsvirksomhed samt oprettelse af et storkøbenhavnsk samarbejdsorgan og udvidelse af den til arbejde med sådanne sager anvendte politistyrke. Endvidere fortsætter man afholdelse af ølejre, opbygning af et dag- og døgncenternet uden for København og oprettelse af observationsafdelinger inden for børne- og ungdomsforsorgen for at undgå varetægtsarrest. Det skal endelig nævnes, at der oprettes konsulentstillinger ved hvert amt og i Københavns og Frederiksberg kommuner.

Lovforslaget gav anledning til en indgående debat ved såvel 1. som 2. behandling. Foruden ordførerne og de i narkotikabekæmpelsen involverede ministre deltog Axel Ivan Pedersen (S), Poul Dam (SF), Anders Uhrskov (SF), Kai Moltke (U.P.) og Villy Christensen (SF) i debatten.

Tastesen (S) fandt, at man havde været for længe om at reagere over for det foreliggende problem, men kunne i øvrigt give tilslutning til en lang række af de nævnte foranstaltninger.

Ellen Strange Petersen (KF) støttede kraftigt massemediernes anvendelse, medens Ib Thyregod (V) bl. a. understregede betydningen af det opsøgende arbejde. Else-Merete Ross (RV) lagde også megen vægt på massemediernes anvendelse, medens Morten Lange (SF) på sin side fremhævede betydningen af en grundigere uddannelse af lærere på dette område. Kjær Rasmussen (VS) og Hanne Reintoft (DK) koncentrerede sig navnlig om årsagerne til narkotikamisbruget, en problemstilling, som også i høj grad optog andre ordførere. Debatten var i øvrigt så nuanceret, at ovenstående gengivelse af visse hovedsynspunkter kun er af sporadisk karakter.

Også udvalgets betænkning var overordentlig fyldig, og man fremkom heri med visse henstillinger.

Lovforslaget blev ved 3. behandling enstemmigt vedtaget med 154 stemmer; 3 medlemmer (VS og DK) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Ellen Strange Petersen (KF), Ib Germain Thyregod (V), Else-Merete Ross (RV), Morten Lange (SF), Svend Erik Kjær Rasmussen (VS) og Hanne Reintoft (DKP)