Luk

Luk
Luk

Luk

L 195 Forslag til lov om ændring af lov om udlændinges adgang til landet m. v.

(Ændringer med henblik på Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber).

Af: Justitsminister K. Axel Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Otto Mørch, Finn Christensen, Knud Damgaard [formand], Knud Nielsen, Marichen Nielsen [næstformand], Poul Nielson, Bertel Pedersen, Poul Dam, Kristine Heltberg, Gerda Møller, Hanne Budtz, Ellen Strange Petersen, Per Federspiel, Nyboe Andersen, Johan Philipsen, Niels Helveg Petersen og Gerda Tosti Nielsen.

Dansk tilslutning til De europæiske Fællesskaber vil nødvendiggøre en række ændringer i reglerne om udlændinges adgang til at indrejse og tage ophold og arbejde i Danmark. Lovforslaget indeholder de regler, som må anses for påkrævede i loven om udlændinges adgang til landet m. v.

Blandt ændringerne skal nævnes et forslag om ophævelse af den såkaldte "generalklausul", hvorefter en udlænding kan afvises og udvises, „når hans forhold i øvrigt måtte give anledning dertil". Dette forslag svarer i øvrigt — ligesom flere andre ændringer — til forslag fremsat af den nordiske udlændingekomité. I forbindelse med dette forslag er bestemmelsen i den gældende lovs § 2, stk. 1, nr. 4, foreslået udvidet med en adgang til at afvise personer, hvis indrejse ikke er ønskelig af hensyn til den offentlige orden eller sundhed på grund af misbrug af beruselsesmidler.

Forslaget indeholder i øvrigt regler om en noget ændret fremgangsmåde ved behandlingen af ansøgninger om opholdstilladelse, beslutninger om udvisning
m. v. Fællesskabsreglerne forudsætter, at der skal være mulighed for klage til højere administrativ myndighed, og at klage inden for en vis kortere frist skal have opsættende virkning, således at udlændingen har ret til at forblive i det pågældende land, indtil der er blevet taget stilling til hans klage. De nævnte afgørelser foreslås derfor henlagt til politiet med justitsministeriet som, klagemyndighed, og klage inden 3 dage tillægges opsættende virkning. Forslaget indeholder endvidere en bestemmelse om, at udlændingen kan forblive her i landet, indtil der foreligger en afgørelse vedrørende hans ansøgning om opholdstilladelse. Disse forbedringer af udlændingens retsstilling er i øvrigt i overensstemmelse med principperne i den nordiske udlændingekomités forslag.

Det bemærkes endelig, at Danmarks tilslutning til EF ikke er til hinder for at opretholde det nordiske pasområde, men forslagets ændringer i reglerne om afvisning medfører, at der på enkelte punkter må ske ændringer i den nordiske paskontroloverenskomst. Der er mellem de nordiske lande efter forhandlinger på embedsmandsplan opnået principiel enighed om disse ændringer.

Det er i § 2 foreslået, at loven træder i kraft 6 måneder efter Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber.

Lovforslaget fik ved 1. behandling tilslutning fra ordførerne for socialdemokratiet, det konservative folkeparti, venstre og det radikale venstre.

Poul Dam (SF) ønskede ikke, at Danmark skulle tilslutte sig EF, og var alene af den grund ikke begejstret for forslaget. Han fandt i øvrigt, at lovforslagets gennemførelse ville medføre, at vi også på dette område ville fraskrive os retten til at føre en selvstændig politik, og han udtalte bekymring for de virkninger, det ville få for det nordiske samarbejde.

Det udvalg, hvortil lovforslaget henvistes, afgav en beretning,, hvori det bl. a. siges:

„Da spørgsmålet om Danmarks eventuelle tiltrædelse af De europæiske Fællesskaber endnu ikke er afgjort, har udvalget ikke taget endelig stilling til lovforslaget."
Partiernes ordførere
Otto Mørch (S), Gerda Møller (KF), Per Federspiel (V), Niels Helveg Petersen (RV) og Poul Dam (SF)