Luk

Luk
Luk

Luk

L 181 Lov om kapitaltilførselsafgift.

Af: Finansminister Henry Grünbaum (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 284 af 23-05-1973
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Ved loven indføres en ny afgift på tilførsel af kapital (kapitaltilførselsafgiften), der opkræves med 2 pct. af værdien af de indskud, der foretages ved stiftelse af et erhvervsdrivende selskab samt ved udvidelse af selskabets egenkapital.

Baggrunden for lovens gennemførelse er Danmarks tilslutning til Fællesmarkedet, hvorved vi har forpligtet os til at gennemføre en omlægning af de indirekte skatter på tilførsel af eller indskud af kapital i erhvervsdrivende selskaber m.v.

Efter de gældende regler svares denne indirekte skat her i landet i form af stempelafgift, dels som stempel af aktier og andelsbreve, dels som overdragelsesstempel ved indskud i et aktie- eller andelsselskab af fast ejendom, skib, løsøre, værdipapirer, fordringer og rettigheder såsom goodwill, patentrettigheder m.v.

Ifølge et direktiv vedtaget af EFs Ministerråd i 1969 skal medlemsstaterne senest 1. juli 1973 ophæve alle andre afgifter (herunder stempelafgift) på tilførsel af kapital end den såkaldte kapitaltilførselsafgift, der skal opkræves med en sats på mellem 1 og 2 pct. af værdien af de indskud, der foretages ved stiftelse af et erhvervsdrivende selskab samt ved udvidelse af selskabets egenkapital. Der kan dog fortsat opkræves stempelafgift ved indskud af fast ejendom.

Kapitaltilførselsafgiften er en nydannelse inden for dansk skatte- og afgiftslovgivning, og beregningen af afgiften bliver ikke lige så enkel som beregningen af det aktie- og indskudsstempel, som afgiften træder i stedet for.

Loven bestemmer, at afgiften skal beregnes og opkræves af en central afgiftsmyndighed på grundlag af selskabernes anmeldelser af foretagne indskud (ved aktietegning og på anden måde).

Lovforslaget blev fremsat og behandlet i folketinget sammen med forslag til lov om ændring af lov om stempelafgift (se nærmest foranstående sag).

Under udvalgsbehandlingen gav udvalget over for finansministeren udtryk for bekymring vedrørende de nye personalekrav, som loven skønnes at medføre. I denne forbindelse gav finansministeren over for udvalget tilsagn om at tage spørgsmålet op sammen med administrationsdepartementet i bestræbelsen på at begrænse personaleudvidelsen mest muligt.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 127 stemmer (S, KF, V, RV) mod 16 (SF).
Partiernes ordførere
Preben Steen Nielsen (S), Jens Peter Jensen (V), Hans Kjær (KF), Bernhard Baunsgaard (RV) og Rolf Lütken (SF)