Luk

Luk
Luk

Luk

B 12 Forslag til folketingsbeslutning om en reform af ejerboligernes skattemæssige stilling.

Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

"For at gennemføre en ligelig skattemæssig behandling af ejerboliger og lejede boliger opfordrer folketinget regeringen til at fremsætte forslag om ejerboligernes beskatningsregler efter følgende retningslinjer:

Der gennemføres en afvikling af selvangivelsens ejendomsregnskab over 15 år.

For de ejere, der har erhvervet deres ejendom før lovens ikrafttrædelsesdato, fastslås ejendommens over- eller underskud pr. denne dato.

Over- og underskud omregnes til resp. tillæg og fradrag i skatten, og de herefter fremkomne beløb aftrappes over den 15-årige afviklingsperiode.

Samtidig fastlægges en aftrapning af fradraget for private renter i øvrigt.

For ejendomme, som erhverves efter reformens ikrafttræden, aftrappes over- og underskud på tilsvarende måde over den på erhvervelsestidspunktet resterende afviklingsperiode."

Ved forslagets 1. behandling blev især spørgsmålet om mulighederne for at adskille renter af privat gæld fra renter af erhvervsmæssig gæld gjort til genstand for drøftelse. Finansministeren fremhævede herunder, at alle vel ville hilse det med tilfredshed, om renter af privat gæld kunne udskilles og fradragsretten herfor afskaffes, men han mente dog på baggrund af skattedepartementets mange undersøgelser heraf at måtte fastslå, at problemet var uløseligt. Han fandt det dog også nødvendigt, at en lovgivning på dette område havde et positivt sigte forstået på den måde, at det er menneskeligt værdifuldt, at så mange som muligt tilskyndes til at bo i deres egen bolig. Derfor måtte en lovgivning på dette område ses i sammenhæng med den øvrige lovgivning på boligområdet. Det fremsatte forslag løste efter ministerens opfattelse ikke problemerne og var derfor overflødigt.

Af ordførerne for de øvrige partier tilsagde Svend Jakobsen (S) og Knud Jespersen (DKP) positiv medvirken, og også Børge Johansen (CD) og Mølgaard (DR) var ret velvilligt indstillede. Dahlgaard (RV) og Chr. Christensen (KrF) fandt, at forslaget kun berørte en begrænset del af boligproblemerne, medens Glistrup (FP), Brixtofte (V) og Juul-Madsen (KF) ikke fandt forslaget egnet til gennemførelse.
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S), Mogens Glistrup (FP), Peter Brixtofte (V), Lauge Dahlgaard (RV), E. Juul-Madsen (KF), Børge Johansen (CD), Sigurd Ømann (SF), Christian Christensen (KrF), Niels Mølgaard (DR) og Knud Jespersen (DKP)