Luk

Luk
Luk

Luk

L 103 Forslag til lov om ophævelse af lov om et hovedstadsråd.

Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Lovforslaget havde følgende ordlyd:

"Lov nr. 331 af 13. juni 1973 om et hovedstadsråd ophæves."

I bemærkningerne til lovforslaget hedder det nærmere:

"Baggrunden for nærværende lovforslag er, at der efter forslagsstillernes opfattelse med oprettelsen af et hovedstadsråd er sket en urimelig forskydning af den besluttende myndighed i det område, der omfattes af hovedstadsrådet, til fordel for Københavns og Frederiksberg kommuner samt Københavns amtskommmune og til skade for Frederiksborg og Roskilde amtskommuner. Efter forslagsstillernes opfattelse kan denne urimelige forskydning bedst afhjælpes ved at ophæve loven om et hovedstadsråd.

Dertil kommer, at det allerede nu har vist sig, at de økonomiske beregninger, der forelå ved lovens vedtagelse, ikke længere holder stik.

Endelig må det have afgørende vægt, at kommunale embedsmænd i Frederiksborg og Roskilde amtskommuner deler de ovenfor refererede synspunkter og ser med den største betænkelighed på den fremtidige udvikling i hovedstadsområdet, såfremt loven om et hovedstadsråd opretholdes med deraf følgende dobbeltadministration."

Lovforslaget blev ved 1. behandling afvist såvel af indenrigsministeren som af de øvrige partiers ordførere, der dels tog afstand fra at afskaffe hovedstadsrådet på et tidspunkt, hvor dette endnu ikke var begyndt at fungere, dels fandt, at der i lovforslaget savnedes tanker om, hvad der i givet fald skulle sættes i stedet for hovedstadsrådet.

Kommunaludvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Søren Jensen (S), Kurt M. Ipsen (FP), Povl Brøndsted (V), Niels Helveg Petersen (RV), Hagen Hagensen (KF), Ib Larsen (CD), Jens Maigaard (SF), Bent Honoré (KrF), Kaj Hansen (DKP) og Poul Westergaard (DR)