Luk

Luk
Luk

Luk

L 36 Lov om ændring af lov om beskyttelse af forædlerrettigheder for planter.

Af: Landbrugs- og fiskeriminister Niels Anker Kofoed ()
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 197 af 29-03-1974
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Loven medfører i første række, at vegetativt formerede planter, der siden 1968 har været undtaget fra de almindelige regler om forædlerrettigheder, nu underkastes disse regler. Plantenyheder af vegetativt formerede planter, for hvilke beskyttelse er søgt eller meddelt inden lovens ikrafttræden den 1. juni 1974, er dog fortsat undtaget fra disse regler.

Endvidere åbner loven mulighed for, at nyhedsafprøvning foretaget i udlandet under visse nærmere betingelser kan lægges til grund her i landet ved meddelelse af nyhedsbeskyttelse. Udover en række ændringer, der har karakter af præciseringer af praksis, bestemmes det endelig, at loven om beskyttelse af forædlerrettigheder for planter skal tages op til revision i folketingsåret 1978-79.

Om baggrunden for ændringen udtalte ministeren bl. a. i sin fremsættelsestale:

"Loven, der er fra 1962, blev ændret i 1968 for at gøre det muligt for Danmark at ratificere den internationale konvention om beskyttelse af forædlerrettigheder for planter.

I 1968-loven blev det fastsat, at forslag til revision af loven skal fremsættes i indeværende folketingsår. Det skyldes dels, at konventionen skal tages op til revision hvert 5. år, og dels, at der i ændringsloven blev fastsat en overgangsbestemmelse, der undtog de vegetativt formerede planter - særligt planteskoleplanter og visse gartneriplanter - fra konventionens og lovens almindelige bestemmelse om, at en forudgående tilladelse fra forædleren er nødvendig for at kunne foretage opformering med salg for øje og forhandling af nyhedsbeskyttet formeringsmateriale.

Jeg kan oplyse, at konventionen i 1972 har været undergivet en begrænset revision, der ikke berører de danske lovregler.

Overgangsbestemmelsen har alene været forudsat at skulle gælde til nærværende revision. Spørgsmålet om ophævelse af bestemmelsen har under lovforslagets forberedelse været drøftet med de interesserede erhvervsorganisationer, herunder Erhvervsrådet for Gartneri og Frugtavl og Forædlerforeningen for vegetativt formerede Planter, der repræsenterer størsteparten af nyhedsejerne inden for planteskole- og gartneriområdet.

Forædlerforeningen har under disse drøftelser givet udtryk for, at foreningens medlemmer ikke som følge af, at de vegetativt formerede planter bringes ind under lovens almindelige bestemmelser, vil foretage nogen ændring i den hidtidige praksis, med hensyn til oprettelse af kontrakter om tilladelse til formering m. m. Denne praksis går ud på, at alle, der har været i stand til at udnytte en plantenyhed på betryggende måde, har fået tilladelse til at erhverve og anvende formeringsmateriale.

Der vil således ikke ske nogen forringelse af gartnerierhvervets vilkår ved en ophævelse af overgangsbestemmelsen.

Under hensyn hertil har Erhvervsrådet for Gartneri og Frugtavl erklæret, at man ikke vil udtale sig imod overgangsbestemmelsens bortfald."

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 128 stemmer.
Partiernes ordførere
Erik Andersen (Frederiksborg amt) (S), Kaj K. Larsen (FP), Svend Karlskov Jensen (V), Erik Hansen (RV), Johannes Burgdorf (KF), Thorkild Pedersen (CD), Aage Frandsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF) og Poul Westergaard (DR)