Luk

Luk
Luk

Luk

B 8 Folketingsbeslutning om folketingets samtykke i henhold henholdtil grundlovens § 57.

Af: ()
Samling: 1974-75 (1. samling)
Status: 1. behandling/vedtaget
I skrivelse af 10. september 1974 anmodede justitsministeren om folketingets samtykke til, at der rejstes tiltale mod folketingsmedlem Mogens Glistrup for overtrædelse af straffeloven, skattekontrolloven og kildeskatteloven i tilslutning til den tiltale, der var rejst i henhold til folketingets samtykke af 12. juni 1974 (se herom årbog 1973-74, side 441).

Andragendet blev i overensstemmelse med forretningsordenens § 25, næstsidste punktum, henvist til udvalget for forretretningsordenen, der — efter at have behandlet sagen — den 17. oktober afgav en betænkning (B. sp. 9), som indeholdt to indstillinger:

„Et flertal (udvalget undtagen fremskridtspartiets medlemmer) indstiller, at folketinget giver samtykke til, at justitsministerens anmodning imødekommes.

Et mindretal, fremskridtspartiets medlemmer af udvalget (Erlendsson, Bay, Bodart og Glistrup), indstiller, at samtykke ikke gives. Den pågældende sag er rent politisk forfølgelse af et folketingsmedlem, der har søgt og haft held til at rejse en politisk opposition mod samtlige gamle politiske partier og mod embedsmandsvældet. Han søges nu knægtet gennem sagen, der ikke har normale legitime aspekter.

Hertil kommer, at det er urimeligt at være administrationen følgagtig ved at give yderligere tilladelse til, at folketingsmedlemmets arbejdskraft unddrages hans politiske virke i og uden for folketinget. Dertil må det alvorligt påtales, at administrationen vidtløftiggør folketingets arbejde i henhold til grundlovens § 57 ved at undlade at fremkomme med sine indstillinger under ét, men i stedet vælger at fremkomme med dem stykvis på tidspunkter, hvor udskrivning af folketingsvalg har måttet forudses som sandsynlig (rigsadvokatens indstillinger af 17. maj og 10. september 1974)."

Som bilag til betænkningen var optrykt:

1. Justitsministerens skrivelse af 10. september 1974.

2. Rigsadvokatens skrivelse af 10. september 1974 til justitsministeriet.

3. Kopi af rigsadvokatens skrivelse af 10. september 1974 til statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet.

4. Udkast til tillægsanklageskrift.

5. Notat om adgangen til at udvide tiltalen.

6. Justitsministerens skrivelse af 15. oktober 1974.

Eneste behandling af indstilling fra udvalget for forretningsordenen fandt sted 31. oktober (F. sp. 1260). Om de faldne udtalelser må henvises til forhandlingerne.

Foruden Karlskov Jensen (V), der talte som ordfører på flertalspartiernes vegne, havde følgende ordet: Hans Bjergegaard (FP), Lindholt (FP) og Poul Westergaard (DR).

Afstemningen over udvalgsflertallets indstilling fandt sted ved navneopråb. Indstillingen vedtoges med 129 stemmer mod 27 (FP, Flygaard (DR) og Poul Westergaard (DR); 1 medlem (Vestergaard Eriksen (FU) stemte hverken for eller imod; 22 medlemmer var fraværende.
Partiernes ordførere
Svend Karlskov Jensen (V)