Luk

Luk
Luk

Luk

B 24 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af registreringsafgiften for personbiler og forhøjelse af afgiften på benzin.

Samling: 1975-76
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Forslaget havde følgende indhold:

„Folketinget opfordrer regeringen til i nærværende folketingsår at udarbejde lovforslag til nedsættelse af indregistreringsafgiften for personbiler og forhøjelse af afgiften på benzin efter følgende retningslinjer:

Indregistreringsafgiften for nye personautomobiler fastfryses en 1-årig periode fra 1. januar 1976 til 1. januar 1977. Fra den 1. januar 1977 og hver følgende 1. januar, sidste gang 1. januar 1981, nedsættes afgiften med 2.000 kr. pr. gang — i alt med 10.000 kr. Samtidig forhøjes afgiften på benzin med 10 øre pr. liter, første gang den 1. januar 1977 og hver følgende 1. januar, sidste gang den 1. januar 1981, således at afgiften i alt forhøjes med 50 øre pr. liter."

Om forslaget, der af forslagsstillerne betegnedes som en skitse, anførtes bl.a. i de ledsagende bemærkninger følgende:

„Lige fra partiet centrum-demokraternes start har det været et væsentligt programpunkt, at én bil ikke skulle koste 2 bilers pris.

Centrum-demokraterne finder det uacceptabelt, at bilpriserne her i landet er urimeligt meget højere end i vore nabolande. De høje priser er også årsag til, at den danske bilpark er nedslidt til stor skade for trafiksikkerheden og til urimeligt store vedligeholdelsesudgifter."

Forslaget blev ved 1. behandling afvist af ministeren for skatter og afgifter, der ikke fandt det forsvarligt at forpligte sig til en fastfrysning af registreringsafgiften i et år og derefter aftrappe den over 5 år som foreslået.

Heller ikke fra ordførerne for S, V, FP, SF, DKP eller VS fandt forslaget megen støtte, hvorimod ordførerne for RV, KF og KrF gav udtryk for en vis sympati for principperne bag forslaget.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Peter Brixtofte (V), Mogens Voigt (FP), Per Gudme (RV), Ebba Strange (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Hagen Hagensen (KF), Kaj Hansen (DKP), Erhard Jakobsen (CD) og Preben Wilhjelm (VS)