Luk

Luk
Luk

Luk

L 73 Forslag til lov om ændring af lov om særlig indkomstskat m. v.

(Ophævelse af grundværdibetingelsen for fritagelse for parcelhuse m. v.).

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget gik ud på at ophæve § 2 A, stk. 1, 2. pkt., i lov om særlig indkomstskat. Herved ville kravet om, at grundværdien ved en- og tofamilieshuse skal være mindre end halvdelen af den samlede ejendomsværdi for at undgå krav om betaling af særlig indkomstskat ved salg, være ophævet.

Som begrundelse anførte forslagsstillerne bl. a.:

»Efter de forskydninger, der har fundet sted i vurderingsgrundlaget, og som specielt har fundet sted i forbindelse med 16. alm. vurdering, hvor jorden i vidt omfang er opvurderet i forhold til bygningerne, er det aldeles nødvendigt at gennemføre en ændring, således at ikke en meget stor del af almindelige parcel- og sommerhuse i fremtiden kommer ind under reglerne om kapitalvindingsskat imod lovens hensigter.

Efter 16. alm. vurdering kommer den nugældende regel til at ramme endnu flere ejendomme, og dette gælder ikke mindst ejendomme, hvor grundværdien som følge af opvurdering kommer i et urimeligt forhold til den beskedne værdi, som mindre og ældre bygninger på grunden ofte har. Uden ændring af den absolutte regel kommer denne til at ramme ganske mange skatteydere, hvis livsforhold og indkomst- og formueforhold ikke tåler beskatning ved afhændelse af deres ejendom.«

Lovforslaget var en genfremsættelse, hvorfor der i øvrigt kan henvises til Folketingsårbog 1976-77, side 445 og 518.

Skatte- og afgiftsudvalget, hvortil lovforslaget blev henvist efter 1. behandling, afgav ikke betænkning herover inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Kirsten Jacobsen (FP), Aksel Pedersen (V), Niels Bollmann (CD), John H. Winther (KF), Ole Olsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Svend Hjortlund Christensen (DR), Bernhard Baunsgaard (RV) og Arne Bjerregaard (KrF)