Luk

Luk
Luk

Luk

L 190 Forslag til lov om om forbud mod visse offentligt ejede eller koncessionerede virksomheders medlemskab af private arbejdsgiverorganisationer.

Samling: 1978-79
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget. Lovforslaget havde følgende indhold:

»§ 1. Koncessionerede virksomheder og virksomheder, som er i offentligt eje, eller hvori staten eller kommuner deltager med ansvarlig andels- eller aktiekapital eller som interessenter, kan ikke være medlemmer af det private arbejdsmarkeds arbejdsgiverorganisationer, såfremt virksomhedernes funktion er af livsvigtig betydning for samfundet.

§ 2. Loven træder i kraft den l. januar 1980.

Stk. 2. Virksomheder af den i § 1 nævnte art, som ved lovens ikrafttræden er medlemmer af det private arbejdsmarkeds arbejdsgiverorganisationer, skal senest 1 måned efter lovens ikrafttræden foretage udmeldelse af organisationen med kortest muligt varsel.«

Om baggrunden for lovforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger bl.a.:

»Virksomheder, hvis funktioner er af livsvigtig betydning for samfundet, er offentlige forsyningsvirksomheder såsom kraftværker, vandværker og gasværker samt koncessionerede trafikselskaber.

I adskillige overenskomstsituationer har der som følge af varsel om konflikt på det private arbejdsmarked været afgivet strejkevarsel over for de dele af den kollektive trafik, som af private udøves på koncessioner udstedt af offentlige myndigheder.

Årsagen hertil er disse virksomheders medlemskab af Dansk Arbejdsgiverforening. Medlemskabet indebærer en risiko for samfundet for standsning af livsnødvendige forsyninger og af dele af den kollektive trafik, som således kan blive inddraget i konflikter, som de pågældende virksomheder ikke nødvendigvis har været årsag til, ligesom virksomhederne bliver afhængige af forhold, som de ikke i alle tilfælde har indflydelse på.«

Lovforslaget har tidligere været fremsat, senest i folketingssamlingen 1974-75, (2. samling). Der henvises til Folketingsårbog 1974- 75, side 546.

Arbejdsmarkedsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), John Lawaetz (FP), Johan Philipsen (V), Palle Simonsen (KF), Arne Melchior (CD), Ole Henriksen (SF), Freddy Madsen (DKP), Niels Mølgaard (DR), Bent Honoré (KrF) og Jens Jørgen Bolvig (RV)