Luk

Luk
Luk

Luk

B 14 Folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af Den sjette internationale Tinoverenskomst

Af: Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V)
Samling: 1982-83
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til udenrigsudvalget.

Ved denne folketingsbeslutning meddelte folketinget sit samtykke til, at Danmark ratificerer Den sjette internationale Tinoverenskomst, som blev vedtaget af De Forenede Nationers Tinkonference 1980 den 26. juni 1981 i Genéve.

Om tinoverenskomsten hedder det i de bemærkninger, der ledsagede beslutningsforslaget, bl.a.:

»Siden 1956 har tinproducerende og tinforbrugende lande samarbejdet med henblik på at stabilisere verdensmarkedet for tin og dermed tinpriserne. Samarbejdet er sket på grundlag af fem på hinanden følgende internationale tinaftaler. Den 6. tinaftale blev færdigforhandlet i juni 1981 og trådte den I. juli i år midlertidigt i kraft mellem de lande, der havde tilsluttet sig aftalen.

Tinaftalen må samtidig ses som led i Nord/Syd-samarbejdet. Inden for det integrerede råvareprogram, som der i 1976 opnåedes enighed om på De Forenede Nationers fjerde Konference om Handel og Udvikling (UNCTAD IV), eksisterer i dag internationale aftaler for kaffe, kakao, naturgummi og sukker. Tinaftalen føjer sig til denne række. Herudover er der netop opnået enighed om teksten til en aftale for jute.

Hovedsigtet med den foreliggende tinoverenskomst er - som for de fem foregående aftaler - at tilvejebringe en øget stabilitet på det internationale tinmarked. Det væsentligste middel hertil er et internationalt stødpudelager, der gennem køb og salg af tin på verdensmarkedet søger at medvirke til at holde prissvingningerne inden for bestemte grænser og til at skabe balance mellem udbuddet af og efterspørgslen efter tin. Herudover åbner overenskomsten mulighed for at indføre eksportkontrol, såfremt stødpudelageret ikke er i stand til at tilpasse udbuddet af tin til efterspørgslen inden for det aftalte prisinterval.«

Forslaget til folketingsbeslutning blev ved 2. (sidste) behandling vedtaget med 142 stemmer mod 14 (FP).
Partiernes ordførere
Robert Pedersen (S), Elisabeth Krog (KF), Arne Christiansen (V), Søren Riishøj (SF), Jørgen Kruse Rasmussen (CD), Børge Halvgaard (FP), Janne Normann (RV), Steen Folke (VS) og Inge Krogh (KrF)