Luk

Luk
Luk

Luk

B 51 Forslag til folketingsbeslutning om principperne for den danske bistand til udviklingslandene

Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udenrigsudvalget.

I forslaget til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til at fastslå og præcisere principperne for Danmarks statslige udviklingsbistand:

1. Der bør fra 1984 genindføres en på forhånd fastlagt årlig stigningstakt i den danske udviklingsbistand med sigte på at nå 1 pct.-målet.

2. Bistanden ydes til de fattigste lande og i disse til gavn for de fattigste og mest udsatte befolkningsgrupper.

3. Hjælpen fordeles ligeligt mellem bidrag til FN-systemet og direkte bistand til modtagerlandene.

4. Det folkelige oplysningsarbejde om ulandsforhold bør styrkes.

Baggrunden for beslutningsforslaget var ifølge de ledsagende bemærkninger den nuværende verdensøkonomiske situation, som mere og mere antager karakter af en global økonomisk krise, og som har bevirket, at afhjælpningen af fattigdommen i den tredje verden er blevet stadig vigtigere, og at behovet for udviklingsbistand er stigende.

Beslutningsforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til folketingsbeslutning om en mere progressiv bistand til u-landene (af Steen Folke (VS) m.fl.) (se nærmest følgende sag). Umiddelbart forud herfor var foretaget forespørgsel til udenrigsministeren om principperne for dansk bistand til udviklingslandene (af Helle Degn (S) m. fl.) (se herom C.I. nr. 17), og såvel udenrigsministeren som flere af ordførerne redegjorde da også for deres holdning til forslaget ved at henvise til de synspunkter, de var fremkommet med under forespørgslen. Kun ordførerne fra SF og VS syntes - med visse forbehold - at kunne støtte forslaget.

Udenrigsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Helle Degn (S), Bo Kristensen (KF), Hans Jørgen Holm (V), Søren Riishøj (SF), Tove Niemann (FP), Janne Normann (RV) og Steen Folke (VS)