Luk

Luk
Luk

Luk

L 214 Forslag til lov om bemyndigelse til energiministeren vedrørende naturgasprojektets gennemførelse

Af: Energiminister Knud Enggaard (V)
Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til energipolitisk udvalg.

Lovforslaget indeholdt bestemmelse om at bemyndige energiministeren til med virkning for Dansk Olie & Naturgas A/S og virksomheder, der driver anlæg til fremføring af naturgas, at fastsætte regler eller træffe afgørelse om,

1) udbygning af naturgasnettet og forsyningspligt, herunder virksomhedernes planer herfor,

2) styring af virksomhedernes omkostninger, samt

3) priser og andre betingelser for salg i forbindelse med levering til kollektive varmeforsyningsanlæg og til procesenergiformål.

Herudover indeholdt lovforslaget bestemmelse om, at priser og andre betingelser for salg af naturgas undtages fra gas- og varmeprisudvalgets kompetence efter varmeforsyningslovens § 28, stk. 4 og 5.

Endelig blev det foreslået, at forslag til revision af loven skulle fremsættes for folketinget senest den 1. december 1983; bemyndigelsen til energiministeren skulle således kun have en varighed på 6 måneder.

Som begrundelse for lovforslaget anførtes bl.a. følgende i den skriftlige fremsættelsestale:

»De hidtidige beregninger over naturgasprojektets økonomi har med de forudsætninger, der har været anvendt, vist, at projektet er rentabelt.

Projektets økonomi er meget følsom over for ændringer i forudsætningerne, som omfatter afsætning, omkostninger og udviklingen i energipriserne.

Med hensyn til afsætningen gælder, at de foreløbige erfaringer med kontrakttegningen i regionerne tyder på, at der kan blive alvorlige vanskeligheder med at nå den forudsatte afsætning af naturgas. Dette gælder ikke mindst salget til industri og fjernvarmeværker, som endnu knap er kommet i gang.

For så vidt angår omkostningerne har der ikke inden for den nuværende struktur kunnet etableres en omkostningsstyring med den fornødne gennemslagskraft.

Endelig gælder det med hensyn til energiprisudviklingen, at den seneste tids udvikling - der ligefrem har vist et fald i de reale energipriser - giver anledning til usikkerhed om, hvorvidt de hidtidige forudsætninger om konstante eller stigende reale energipriser kan holde.

En grundlæggende årsag til de opståede problemer skal søges i naturgasprojektets organisationsstruktur. De aftaler, der er indgået mellem Dansk Olie & Naturgas A/S og de fem regionale naturgasselskaber, sikrer ikke i fornødent omfang overensstemmelse mellem ansvaret for projektets gennemførelse og retten til at disponere med økonomisk virkning for projektet.

Den nuværende organisationsstruktur har endvidere desværre givet anledning til en række konfliktsituationer mellem selskaberne. Disse konflikter, der ofte er foregået i fuld offentlighed, må skønnes at have hæmmet markedsføringen betydeligt gennem forringelse af naturgasprojektets omdømme i befolkningen.

I det nedsatte kontaktudvalg vedrørende naturgasprojektet er der gjort et udmærket arbejde, idet man har bestræbt sig på at løse de problemer, der er opstået i projektet. Da parterne ikke har været bundet af drøftelserne i udvalget, har man imidlertid ikke kunnet nå de ønskede resultater.

Fortsættes den nuværende udviklingslinje, er der reel risiko for tab i naturgasprojektet. Dette vil betyde, at D.O.N.G. A/S' egenkapital og kommunernes indskud i de regionale selskaber kan tabes, og at staten og kommunerne i givet fald må indfri de lån, der er optaget af selskaberne til naturgasprojektet.

Regeringen finder det derfor nødvendigt, at der træffes foranstaltninger med henblik på at ændre det billede, som har dannet sig af projektets situation.

Regeringen har på den baggrund overvejet en omorganisering af naturgasprojektet med henblik på at sikre projektets forsvarlige gennemførelse. En grundlæggende ændring af selskabsstrukturen ville kræve et så omfattende lovgivningsindgreb, at det først ville kunne gennemføres i løbet af folketingsåret 1983-84.

Regeringen finder det imidlertid nødvendigt, inden folketingets arbejde afbrydes i sommerperioden, at der ved lov gives energiministeren beføjelser til - hvor det er nødvendigt - at gribe ind i de spørgsmål, der er af mest presserende og afgørende betydning for projektets videre forløb.«

Energipolitisk udvalg afgav ikke betænkning over lovforslaget, men dette blev i stedet med visse ændringer ved ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om naturgasforsyning (af Poul Nielson (S) m.fl.) indarbejdet i dette; der henvises til omtalen heraf under A.I nr. 115.
Partiernes ordførere
Ole Løvig Simonsen (S), Annelise Gotfredsen (KF), Lennart Larsson (V), Ole Kalnæs (SF), Poul Emmert Andersen (CD), Ole Maisted (FP), Lone Dybkjær (RV), Mikael Lennart Waldorff (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)