Luk

Luk
Luk

Luk

L 3 Lov om tilskud til kapacitetstilpasning inden for fiskeriet

Af: Fiskeriminister Henning Grove (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 119 af 28-03-1984
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

EF-landenes fiskeriministre vedtog den 4. oktober 1983 et direktiv om foranstaltninger med henblik på tilpasning af kapaciteten i fiskeriet. Efter dette direktiv kan der på visse nærmere fastsatte betingelser ydes refusion fra De europæiske Fællesskaber til halvdelen af medlemsstaternes udgifter til statsstøtte til midlertidig oplægning af fiskerfartøjer samt til sådanne fartøjers endelige ophør med deltagelse i erhvervsfiskeriet. Nærværende lov tager sigte på at gennemføre en ophørsordning for det danske erhvervsfiskeri.

Betingelsen for at opnå halv refusion af udgifterne fra EF er, at fartøjerne skal være på over 12 meters længde. Af hensyn til strukturen i det danske erhvervsfiskeri foreslås denne grænse fastsat til 5 BRT. EF yder højst refusion med halvdelen af 650 ECU pr. BRT. Den del af fartøjskapaciteten, der ikke er omfattet af EF-refusionen, vil kunne modtage tilskud efter samme regler, men udgiften vil her fuldtud blive båret af den danske stat.

Satserne for ordningen er fastsat bl.a. på basis af forsikringsværdierne for de enkelte fartøjskategorier.

Disse forhold vil bevirke, at skønsmæssigt knap 40 pct. af bruttoudgiften vil kunne forventes refunderet af EF.

Lovforslaget var en genfremsættelse af et i 1. samling fremsat forslag (se 1. samling A.II. nr. 11).

Lovforslaget, blev behandlet sammen med forslag til lov om midlertidige statstilskud til visse strukturforbedringer m.v. inden for fiskeriet, se nærmest følgende sag.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 107 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD og KrF) mod 7 (FP og VS).
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Henning Andersen (KF), Svend Heiselberg (V), Steen Gade (SF), Addi Andersen (CD), Hans Larsen-Ledet (RV), Ove Jensen (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)