Luk

Luk
Luk

Luk

L 167 Lov om sikring af kulturværdier i Danmark.

Af: Minister for kulturelle anliggender Mimi Jakobsen (CD)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 332 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.

Efter loven må kulturgenstande fra tiden før 1660, kulturgenstande, som har en værdi på 100.000 kr. eller derover, og som er ældre end 100 år, samt fotografier, som har en værdi på 30.000 kr., ikke udføres til udlandet uden særlig tilladelse fra det såkaldte kulturværdiudvalg, der består af rigsantikvaren, rigsarkivaren, direktøren for statens museum for kunst, overbibliotekaren ved det kongelige bibliotek samt formanden for statens museumsnævn. Loven omfatter kun kulturværdier, der ikke er i offentligt eje, og omfatter ikke mønter og medaljer. På den anden side kan ministeren for kulturelle anliggender, efter at kulturværdiudvalget har stillet forslag herom, beslutte, at loven skal finde anvendelse på en kulturgenstand, der falder uden for de ovenfor nævnte kategorier, når særlige omstændigheder taler herfor.

Såfremt der gives afslag på en ansøgning om udførselstilladelse, fremsætter kulturværdiudvalget et tilbud om erhvervelse af genstanden til en pris, der kan opnås ved salg på det frie marked. Dette tilbud bortfalder, såfremt ejeren ikke har accepteret det senest 3 måneder efter afgivelsen. Genstande, der erhverves på denne måde, vil som hovedregel indgå i et statslig eller statsstøttet museums samlinger eller i andre samlinger efter kulturværdiudvalgets bestemmelse.

I den skriftlige fremsættelse gjorde kulturministeren opmærksom på, at Danmark var et af de få lande eller måske det eneste land i Europa, som endnu ikke havde en lovgivning med det direkte sigte at sikre kulturværdiers forbliven i landet. Den foreslåede beskyttelsesordning blev karakteriseret som forsigtig og begrænset, og man kunne derfor forestille sig, at den i givet fald kunne udbygges i forbindelse med en revision af loven på grundlag af de indvundne erfaringer.

I den af kulturudvalget afgivne betænkning stillede kulturministeren en række ændringsforslag, der bl.a. indebar, at mønter og medaljer i almindelighed blev undtaget fra loven.

Efter at disse ændringsforslag var blevet vedtaget ved 2. behandling, blev lovforslaget vedtaget ved 3. behandling med 136 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, VS og KrF) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Søren Hansen (S), Per Stig Møller (KF), Hanne Severinsen (V), Birthe Hansen (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Frode Nør Christensen (CD), Steen Tinning (VS), Kristen Poulsgaard (FP) og Inger Stilling Pedersen (KrF)