Luk

Luk
Luk

Luk

B 72 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsorden for Folketinget.

Samling: 1988-89
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1.beh henvist til Udvalget for Forretningsordenen.

En række af de vedtagne ændringer havde alene til formål at bringe bestemmelserne i overensstemmelse med nutidig sprogbrug og/ eller den praksis, der har udviklet sig på det pågældende område. Blandt de øvrige ændringer skal især fremhæves følgende:

1) Sundhedsudvalget blev etableret som et nyt stående udvalg, og der gennemførtes en række ajourføringer i nogle af udvalgenes kommissorier m.v.

2) Udvalgene fik en udtrykkelig hjemmel til at beslutte, at oplysninger om et bestemt emne indhentes gennem afholdelse af høringer, hvortil udvalget kan invitere særligt sagkyndige og repræsentanter for interesseorganisationer m.fl.

3) For at sikre sig imod, at urimelige anmodninger om afstemning over ukontroversielle emner kan anvendes til at hindre Folketinget og det enkelte medlem i en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af det parlamentariske arbejde, gennemførtes en udvidelse af formandens ret til at erklære et afstemningspunkt for afgjort uden afstemning.

Drøftelserne under I. behandling angik i vidt omfang spørgsmålet om indførelse af høringer som led i undersøgelsen af en sag. I udvalgets betænkning er herom anført: »I tilknytning til den foreslåede bestemmelse i forretningsordenens § 8 om høringer i udvalgene skal udvalget bemærke, at man tilslutter sig, at præsidiet fortsætter overvejelserne om indførelse i Folketinget af den type høringer, som har til formål at klarlægge en sags forløb og politikeres og embedsmænds medvirken herved.«

For så vidt angår den gennemførte ændring af forretningsordenens § 35 om formandens ret til at erklære et procedurespørgsmål for afgjort eller et ændringsforslag for vedtaget eller forkastet uden afstemning, medmindre 17 medlemmer anmoder om en sådan, bemærkede udvalget i betænkningen, »at det - som det fortsat er anført i bestemmelsen - kun kan ske, når udfaldet af en afstemning kan anses for givet på forhånd. Udvalget skal endvidere henvise til bemærkningerne til forslaget, hvorefter kravet om, at der skal være 17 medlemmer bag en anmodning om afstemning, alene tænkes brugt i tilfælde, hvor en anmodning om afstemning klart misbruges til at chikanere arbejdet i Folketinget. Udvalget finder, at der ikke med den nye formulering bør ske en begrænsning i forhold til i dag af det enkelte medlems eller partis adgang til gennem en afstemning at få mulighed for at fremkomme med eller aftvinge andre partier en politisk tilkendegivelse om ændringsforslag eller procedurespørgsmål.«

Under 2. behandling drøftedes især et ændringsforslag fra S og SF om at afskaffe anvendelsen af hr. og fru ved omtalen af andre medlemmer. Ændringsforslaget blev forkastet af KF, V, FP, RV, CD og KRF.

Beslutningsforslaget vedtaget enstemmigt med 126 stemmer (S, KF, SF, V, FP, RV, CD og KRF).
Partiernes ordførere
Torben Lund (S), Erik Ninn-Hansen (KF), Helge Adam Møller (KF), Povl Brøndsted (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Helge Dohrmann (FP), Arne Melchior (CD) og Marianne Jelved (RV)