Luk

Luk
Luk

Luk

B 32 Forslag til folketingsbeslutning om indsats for boligejere i økonomiske vanskeligheder.

Samling: 1989-90
Status: Bortfaldet
Efter 1.beh henvist til Boligudvalget (BOU).

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

'Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag med henblik på at hjælpe boligejere i økonomiske vanskeligheder efter følgende retningslinier:

1) En solidarisk omfordeling mellem boligejerne gennem indførelse af en supplerende lejeværdi på 1 pct. af boligens friværdi, defineret som ejendomsvurderingen fraregnet de tinglyste lån, som friholdes ved beregningen af forbrugsrenteafgiften, dvs. realkreditlån og realkreditlignende lån samt sælgerpantebreve, som er udstedt før den 1. oktober 1986. Boligejere, som beskattes med den lave lejeværdisats, dvs. pensionister, friholdes for den supplerende lejeværdi.

2) En mulighed for omdannelse af ejerboliger til almennyttige boliger gennem et særskilt tillæg til den almennyttige kvote.

3) En lempelse af stempelafgiften på skøder, sælgerpantebreve og pantebreve til realkreditlån samt realkreditlignende lån.'

Det fremgik af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at skattereformen, 'kartoffelkuren' og den lave inflation havde skabt store problemer for mange boligejere. Problemerne ville blive endnu mere omfattende, hvis rentefradraget blev beskåret yderligere. Problemerne for boligejerne blev imidlertid fordelt meget skævt. Veletablerede boligejere, der havde været så heldige at købe deres bolig på det rigtige tidspunkt, ville kun blive ramt i begrænset omfang. Derimod ville de familier, der havde købt bolig inden for de sidste år, blive ramt, specielt i kølvandet på de prisstigninger, som blev skabt af rentefaldet i midten af 80'erne. Disse familier var ofte yngre familier med små børn, hvis økonomi yderligere var belastet af store udgifter til daginstitutioner og ofte studiegæld. De fleste var efter forslagsstillernes mening kommet i klemme, fordi de havde købt for dyrt, da de havde haft en forventning om, at inflationen ville 'hjælpe' dem.

Problemerne medførte, at mange måtte forlade deres hus.

Efter forslagsstillernes forslag til løsning af problemerne skulle udgangspunktet være, at boligen ikke skulle være et spekulationsobjekt, men et forbrugsgode.

Udvalget afgav ikke betænkning over beslutningsforslaget.
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Christian Mejdahl (V), Holger K. Nielsen (SF), Mogens Houmann Elvensø (FP), Sonja Albrink (CD), Jørgen Estrup (RV) og Henning Lysholm (KrF)