Luk

Luk
Luk

Luk

L 69 Forslag til lov om ændring af lov om kontrol med tilvirkning af krigsmateriel m.m.

(Ret til at nægte at medvirke i våbenindustri uden fortabelse af dagpengeret).

Samling: 1989-90
Status: Bortfaldet
Efter 1.beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter lovforslaget skulle ansatte i en krigsmaterielproducerende virksomhed have ret til at nægte at medvirke i våbenindustri uden at fortabe retten til dagpenge eller ydelser efter lov om social bistand. Samtidig skulle definitionen af krigsmateriel ændres i overensstemmelse med den faktiske administration af krigsmaterielbegrebet.

Lovforslaget var udarbejdet i overensstemmelse med nr. 4 i folketingsbeslutning af 19. maj 1987 (se Årbog & Registre 1986-87, side 255, B 99). Der henvises endvidere til det af justitsministeren i folketingsåret 1988-89 fremsatte forslag til lov om krigsmateriel m.v., der blev forkastet ved 3. behandling (se Årbog & Registre 1988-89, side 81-82, L 46), og som bl.a. indeholdt en bestemmelse om ret til at nægte at medvirke til udvikling og produktion af krigsmateriel og en definition af krigsmaterielbegrebet svarende til nærværende lovforslags.

Ved 1. behandling fandt lovforslaget ikke umiddelbart tilslutning fra de øvrige partiers ordførere, idet disse bl.a. henviste til, at lovforslaget måtte indgå i en samlet diskussion af krigsmateriellovgivningen, og til, at justitsministeren senere i folketingsåret ville fremsætte forslag til lov om krigsmateriel m.v. (L 147).

Retsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Viggo Fischer (KF), Bjørn Elmquist (V), Jens Thoft (SF), Knud Lind (FP), Kirsten Damgaard Lee (RV), Bodil Melgaard Haakonsen (CD) og Knud Glønborg (KrF)