Luk

Luk
Luk

Luk

L 5 Forslag til lov om ændring af forskellige afgiftslove.

(Afgiftsomlægninger m.v.).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 4, L 6-12, L 25, L 27, L 28, B 2 og B 4.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indeholder en omlægning af afgiften på røgtobak. Afgiften på grovskåren røgtobak forhøjes således fra 128,90 kr. pr. kg til 275 kr. pr. kg, mens afgiften på finskåren røgtobak nedsættes fra 531 kr. pr. kg til 350 kr. pr. kg. Endvidere forhøjes afgiften af cigaretpapir fra 2 til 3 øre pr. stk.

De ændrede afgifter finder anvendelse på de varer, der ved døgnets begyndelse den tiende hverdag efter lovens ikrafttræden, dvs. den 20. juni 1991, findes i ustemplet stand hos virksomheder, der fremstiller eller indfører røgtobak og cigaretpapir. De ændrede afgifter finder desuden anvendelse på de varer, som fra nævnte dag fremstilles eller angives til fortoldning. Virksomheder, der den tiende hverdag efter lovens ikrafttræden har lager af røgtobak i stemplet stand, som får nedsat afgiften, kan på nærmere angivne betingelser få godtgjort den del af afgiftsdifferencen, der overstiger 200 kr.

Lovforslaget var et led i regeringens marginalskattepakke. Forslaget blev fremsat sammen med L 3, L 4, L 6, L 7 og L 8.

Under lovforslagets behandling i udvalget var forslagene om ændring af lov om afgift af visse olieprodukter og lov om afgift af gas bortfaldet. Endvidere var den oprindeligt foreslåede nedsættelse af kredittiden for betaling af afgifterne på cigaretter bortfaldet.

Lovforslaget var en genfremsættelse af punkterne B) og C) i lovforslag L 4 fremsat i 1. samling.

Lovforslaget vedtaget med 66 stemmer (KF, V, FP, CD, RV og KRF) mod 10 (SF); 47 (S) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Peter Brixtofte (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Thoft (SF), Ole Donner (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)