Luk

Luk
Luk

Luk

B 45 Forslag til folketingsbeslutning om borgernes rettigheder.

Samling: 1991-92
Status: Bortfaldet
Beh sammen med L 174 og B 46.

Efter 1. beh henvist til Udvalget vedrørende Borgernes Rettigheder (UBR).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til, i samarbejde med kommuner og amtskommuner, at tage de nødvendige initiativer til sikring af borgernes rettigheder.

Initiativerne skal præcisere alle myndigheders ansvar for at give alle borgere en god service og vise vejen væk fra kødannelse og ventelister i den offentlige sektor.

Følgende forhold skal sikres:

A. Kundevenlig offentlig service

1. Der udformes en beskrivelse for enhver offentlig serviceydelse, som klart og forståeligt angiver det nærmere indhold af serviceydelsen.

2. I forbindelse med sociale begivenheder, f.eks. overgang til efterløn og pension, skal alle borgere modtage forståelig, fyldestgørende og overskuelig information om rettigheder, muligheder og pligter.

3. Offentlige brugerorienterede serviceforvaltninger skal have åbningstider, der giver borgerne let adgang til at få kontakt med forvaltningerne/institutionerne.

B. Afvikling af kødannelse og lange ventetider

Inden den 1. juli 1992 fremlægges en række handlingsplaner, der viser veje til ved f.eks. bedre planlægning og ressourceudnyttelse og utraditionelle løsningsmetoder at nå bl.a. følgende målsætninger for borgernes rettigheder:

1. Ret til sygehusbehandling inden for en maksimal ventetid på f.eks. 3 måneder fra beslutning om behandling.

2. Ret til for færdigbehandlede patienter på sygehusene inden for en maksimal ventetid på 4 uger at få det nødvendige bo- og plejetilbud, idet bopælskommunen inden for denne frist skal være forpligtet til at stille disse tilbud til rådighed.

3. Ret til et offentligt børnepasningstilbud efter udløb af barselorlov og en aldersbetinget overgang fra én dagpasningsordning til en anden.

4. Ret til at modtage døgnhjemmepleje, når borgeren har behov herfor og samtidig ønsker det.

5. Ret til en plejebolig, dvs. en bolig, hvortil der er knyttet en omsorgs- og plejedel, når borgeren har behov herfor og ønske herom.

6. Ret til en praktikplads eller tilsvarende kompenserende tilbud efter basisår på en erhvervsfaglig grunduddannelse.

7. Ret til en kompetencegivende uddannelse for personer, der har bestået en adgangsgivende eksamen.

C. En finansieringsreform, der forbedrer service og beskæftigelse. Der skal gennemføres en reform af finansieringssystemerne, så kommuner og amtskommuner sikres den nødvendige økonomi til at sikre borgernes rettigheder. Et afgørende bidrag hertil er en aktiveringslinje, hvor en del af de enorme midler, der i dag udbetales i form af understøttelse eller bistandshjælp, i stedet bruges som betaling for en arbejdsindsats, der kan fjerne mangler i den offentlige service.

D. Styrkelse af det kommunale selvstyre

Bedre sikring af borgernes rettigheder skal ske ved fastlæggelse af overordnede mål eller minimumsstandarder. Det kommunale selvstyre skal styrkes i kraft af realistiske økonomiske rammer. En udvikling med decentralisering af økonomi og ansvar ud til de enkelte institutioner og offentlige arbejdspladser skal fortsat opmuntres..«

Beslutningsforslaget blev fremsat og behandlet i sammenhæng med lovforslag nr. L 174 og beslutningsforslag nr. B 46.
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Ole Espersen (S), Torben Lund (S), Peter Brixtofte (V), Grethe Fenger Møller (KF), Holger K. Nielsen (SF), Ebba Strange (SF), Pia Kjærsgaard (FP), Mimi Jakobsen (CD), Lone Dybkjær (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)