Luk

Luk
Luk

Luk

B 95 Forslag til folketingsbeslutning om reduktion af afgiftsniveauet for brændstoffer baseret på biomasse.

Samling: 1994-95
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen at fremme udviklingen og anvendelsen af miljøvenlige brændstoffer baseret på biomasse ved at differentiere afgifterne, således at biobrændstoffer kun pålægges højst 10 pct. af afgifterne for de fossile brændstoffer, de erstatter. Afgiftsfritagelsen skal over en årrække reduceres i takt med, at brændstoffernes konkurrenceevne forbedres gennem en reduktion af produktionsomkostningerne.

Afgiftsdifferentieringen skal indgå i et forsøgs- og udviklingsprogram, der spænder fra grundlagsskabende forskning over delprocesudvikling i pilotskala til demonstrationsprojekter med afprøvning og afsætning i storskala, således at der gives afgiftsfritagelse for et begrænset antal demonstrationsprojekter med produktion af ethanol og biodiesel.

Folketinget pålægger samtidig regeringen at arbejde for, at Ministerrådet vedtager forslaget til direktiv om punktafgiftssatsen for motorbrændstoffer fremstillet af landbrugsprodukter (Scrivener-direktivet).

Afgiftsdifferentieringen skal muliggøre en opfyldelse af Folketingets målsætning i Transporthandlingsplanen (1990) og Trafik 2005 (1993) om en stabilisering af transportsektorens CO2-udslip i år 2005 og en reduktion på 25 pct. i år 2030. Beslutningsforslaget vil endvidere bidrage til reduktion i udslippet af sundhedsskadelige stoffer i bymiljøet samt stimulere en erhvervsmæssig udvikling, der vil have en betydelig beskæftigelsesmæssig betydning.«

Det fremgik af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at den hidtidige danske politik på biomasseområdet primært havde fokuseret på faste brændsler. Forslagsstillerne fandt det imidlertid vigtigt, at mulighederne for produktion af flydende brændstoffer blev stimuleret, med henblik på at transportsektoren kunne bidrage til opfyldelsen af målsætningen om stabilisering og reduktion af udslippet af CO2.
Partiernes ordførere
Lis Greibe (S), Peter Hansen-Nord (V), Kristen Touborg (SF), Kim Behnke (FP) og Bent Hindrup Andersen (EL)