Luk

Luk
Luk

Luk

L 87 Forslag til lov om ændring af forskellige skatte- og afgiftslove, toldloven, lov om fonde og visse foreninger samt lov om visse selskabers aflæggelse af årsregnskab m.v.

(Objektiveringer, justering af reglerne for beskatning ved død samt afgrænsning af told- og afgiftsområdet m.m.).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven medfører en objektivering af en lang række bestemmelser i skatte- og afgiftslovgivningen. Endvidere indeholder loven en række justeringer som følge af gennemførelsen af dødsboskatteloven. Loven gennemfører tillige ændringer i boafgiftslovens regler om beregning af passivposter m.m. Endelig udvider loven det danske told- og afgiftsområd til 12 sømil.

Det fremgik af bemærkningerne, at lovforslaget skulle ses som et udslag af regeringens ønske om at styrke borgernes retssikkerhed på skatte- og afgiftsområdet og at forenkle, justere og præcisere skatte- og afgiftslovgivningen. Det fremgik endvidere, at lovforslagets del vedrørende justeringerne i tilknytning til dødsboskatteloven med mindre ændringer var en genfremsættelse af lovforslag nr. L
119 fra folketingsåret 1997-98 (1. samling), jf. omtalen i Årbog & Registre 1997-98 side 148.

Skatteministeren fremsatte under behandlingen af lovforslaget en række ændringsforslag, bl.a. om indsættelse af et nyt kapitel 10 A i dødsboskatteloven om beskatning i tilfælde, hvor ægtefællerne dør i samme indkomstår. I betænkningen blev vedrørende dette ændringsforslag optrykt nogle af udvalgets spørgsmål til skatteministeren og dennes svar herpå. Et andet ændringsforslag indebar, at den
foreslåede objektivering af ligningslovens §§ 16 A og 16 B udgik med henblik på at afvente færdiggørelsen af Generationsskifteudvalgets arbejde.

Lovforslaget vedtaget med 97 stemmer (S, V, KF, DF, CD, RV, FP og KRF) mod 14 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Jens Peter Vernersen (S), Svend Aage Jensby (V), Flemming Hansen (KF), Aage Frandsen (SF), Klaus Kjær (DF), Henrik Svane (RV) og Kim Behnke (FP)