Luk

Luk
Luk

Luk

F 7 Giver erfaringerne fra dansk deltagelse i krigen i Irak regeringen anledning til overvejelse om betingelserne for dansk deltagelse i fremtidige krige, herunder krav om dokumentation for fremsatte påstande, krav til information fra alliancepartnere og krav om anvendelse af våbentyper i forhold til internationale konventioner m.v.?

Til: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF) Statsminister og Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 2003-04
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 25. Af Villy Søvndal (SF) og Søren Søndergaard (EL).

Fremsat ............. FF 1850
Bortfaldet ............. FF 1888

V 26. Af Troels Lund Poulsen (V), Jeppe Kofod (S), Søren Krarup (DF), Gitte Seeberg (KF) og Morten Helveg Petersen (RV).

Fremsat ............. FF 1856
Vedtaget .............. FF 1888

V 27. Af Jann Sjursen (KD).

Fremsat ............. FF 1866
Bortfaldet ............. FF 1888

Fuld tekst:

V 25. Af Villy Søvndal (SF) og Søren Søndergaard (EL):

»Idet Folketinget konstaterer,

- at de begrundelser, regeringen benyttede for at sende Danmark i krig, efterfølgende har vist sig ikke at kunne dokumenteres,

- at det efterfølgende begivenhedsforløb har vist svaghederne ved at gå enegang uden om FN, og

- at den irakiske befolkning er truet af kaos og besættelsesmagtens manglende evne eller vilje til at beskytte civilbefolkningen,

opfordrer Folketinget regeringen til

- at presse på for at sikre FN og den irakiske befolkning den bestemmende rolle i alle spørgsmål vedrørende Iraks fremtid, og

- at gøre det til en betingelse for dansk international deltagelse, at allierede ikke benytter våben, som Danmark via konventioner har forpligtet sig til ikke at anvende.«

V 26. Af Troels Lund Poulsen (V), Jeppe Kofod (S), Søren Krarup (DF), Gitte Seeberg (KF) og Morten Helveg Petersen (RV):

»Folketinget konstaterer, at der med FN's sikkerhedsrådsresolution nr. 1511 (2003) foreligger et klart FN-mandat for den multinationale sikringsstyrke i Irak.

Folketinget lægger afgørende vægt på, at dansk deltagelse i militære indsatser finder sted i overensstemmelse med folkeretten.

Folketinget opfordrer regeringen til at anmode DIIS om at udbygge rapporten om humanitær intervention i lyset af senere erfaringer.«

V 27. Af Jann Sjursen (KD):

»Folketinget konstaterer, at krigen mod Irak skete uden et klart FN-mandat.

Folketinget konstaterer endvidere, at man efterfølgende har kunnet sætte spørgsmålstegn ved de oplysninger, der indgik i den offentlige debat forud for krigen, og som indgik i grundlaget for Folketingets stillingtagen til de militære aktioner.

Folketinget noterer dog med tilfredshed, at der nu foreligger et klart FN-mandat for den multinationale sikringsstyrke i Irak og dermed et solidt grundlag for de danske styrkers bidrag til stabiliseringen og genopbygningen af Irak.«

Afstemning:

V 26 vedtaget med 98 stemmer (V, S, DF, KF og RV) mod 9 (SF og EL); 2 (KD) stemte hverken for eller imod.

V 25 og V 27 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Troels Lund Poulsen (V), Jeppe Kofod (S), Søren Krarup (DF), Gitte Seeberg (KF), Villy Søvndal (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Søren Søndergaard (EL) og Jann Sjursen (KD)