Luk

Luk
Luk

Luk

L 233 Lov om ændring af lov om afsætning af danske landbrugsvarer m. m.

Af: Landbrugsminister Ib Frederiksen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 238 af 07-06-1972
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov om en kornordning, se side 255.

Loven, der gennemførtes i tilknytning til den samtidig vedtagne lov om ændring af lov om en kornordning (se side 255), indeholder følgende hovedbestemmelser:

„Under forudsætning af, at der mellem De samvirkende danske Landboforeninger og De samvirkende danske Husmandsforeninger på den ene side og Danske Korn- og Foderstofimportørers Fællesorganisation, Foreningen af danske Korneksportører og Landsforeningen af Grovvarehandlende på den anden side indgås en prisaftale med hensyn til korn af høst 1972, kan de på finansloven for 1972-73 til mælkeproduktionen og til landbrugets dispositionsfond bevilgede beløb anvendes i tiden indtil lovens bortfald, dog med undtagelse af 37 mill. kr. Af beløbene kan 90 mill. kr. anvendes til ydelse af en vis rimelig kompensation til producenter af svinekød, æg og fjerkræ for den af kornprisaftalen følgende kornprisforhøjelse samt til at fastholde det bedst mulige prisniveau for kød og mejeriprodukter."

Om baggrunden for den gennemførte lov udtalte landbrugsministeren ved fremsættelsen følgende:

„Loven om afsætning af danske landbrugsvarer skal efter sit indhold optages til revision i indeværende folketingsår. Det ligger klart, at de fleste af lovens bestemmelser vil være i strid med Romtraktaten, hvis Danmark bliver medlem af fællesmarkedet. Dette lovforslag går derfor ud fra, at afsætningsloven i givet fald bortfalder fra 1. februar 1973 at regne, og tilsigter kun at regulere forholdene indtil dette tidspunkt.

Udgangspunktet for den tilpasning til fællesmarkedets priser, der skal ske over en 5-årig overgangsperiode for korn, kød og mejeriprodukter, er de priser, som producenterne oppebærer i tiden forud for 1. februar 1973, incl. alle støttebeløb. For det danske samfund og for landbruget vil det være en økonomisk fordel, at udgangspunktet ligger så højt som muligt. Regeringen og landbruget er derfor enige om, at det vil være hensigtsmæssigt at fortsætte den hidtidige støtteordning indtil 1. februar 1973.

Under hensyn til, at kornprisen ikke har været reguleret opad gennem flere år, og til den prisforhøjelse, der er sket i fællesmarkedet, samt til, at forskellige kornvarer ville komme ud for betydelige prisfald, såfremt kornprisen holdes uændret, har landbruget forpligtet sig til at søge en prisaftale med kornhandelen, hvorefter kornpriserne forhøjes med en halv snes kroner pr. 100 kg.

Dispositionsfonden må som hidtil klare eksport af eventuelt unormalt store overskudsbeholdninger.

På finansloven for 1972-73 er der for de sidste 2 måneder af finansåret til dispositionsfond og mælketilskud bevilget beløb, der kan beregnes til 127 mill. kr., Qg under hensyn til den samfundsmæssige betydning, fornævnte kornprisaftale vil have, er regeringen, selvfølgelig under forudsætning af, at fornævnte kornprisaftale indgås, villig til at stille dette beløb med fradrag af 25 mill. kr. tilskud til kornpuljen, som en uændret forlængelse af kornloven vil udkræve, til rådighed på følgende måde.

Ved en forhøjelse af rug- og hvedepriserne % år før indtrædelsen i fællesmarkedet vil forbrugerne i første halvdel af høståret 1972-73 få en merudgift til brød, som monopoltilsynet anslår til 12 mill. kr. Denne merudgift er regeringen og landbruget enige om, at forbrugerne bør friholdes for.

De resterende 90 mill. kr. kan landbrugsministeren tilføre dispositionsfonden, der kan anvende beløbet til en vis rimelig kompensation til svinekød, æg og fjerkrækød for den samtidig hermed skete kornprisforhøjelse samt til at fastholde det bedst mulige prisniveau for kød og mejeriprodukter.

Foranstående påvirker ikke de gældende hjemmemarkedsordninger for oksekød, flæsk, fjerkrækød og æg, der gælder indtil 1. februar 1973."

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 131 stemmer mod 16 (SF samt Meta Ditzel, Overgaard Nielsen, Skovmand og Stinus).
Partiernes ordførere
Søren Jensen (S), Erik Worm (S), H. C. Toft (KF), Erik Hansen (RV) og Morten Lange (SF)