Luk

Luk
Luk

Luk

L 143 Forslag til lov for Grønland om arealanvendelse, byudvikling og bebyggelse.

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov for Grønland om kommuneskat (A. I. nr. 7).

Lovforslaget opretholder den hidtidige retstilstand, hvorefter der kræves tilladelse af en offentlig myndighed til at tage areal i brug. Herudover tilsigter forslaget at tilvejebringe en lovhjemmel for landsplanlægning og byplanlægning samt til at udfærdige forskrifter for bygningers opførelse og konstruktion. Der er endvidere ved lovforslagets udarbejdelse søgt at overføre væsentlige principper fra den danske byplanlovgivning, loven om lands- og regionplanlægning og loven om by- og landzoner i en for det grønlandske samfund egnet form. Der er således lagt vægt på, at der gennem lovens administration kan varetages hensyn, der i særlig grad skal sikre det lokale grønlandske samfunds udvikling og muligheden for at træffe beslutninger i egne anliggender.

Ministeren for Grønland udtalte i sin skriftlige fremsættelse, at de seneste års udvikling inden for industri, håndværk og boligbyggeri i Grønland har skabt et stærkt behov for planlægning og kontrol med udnyttelsen af arealer, først og fremmest i byerne, men også uden for disse. Ligeledes medfører den begyndende turisme og de kommende års efterforskning og udnyttelse af mineralske forekomster et øget behov for kontrol med udviklingen.

På grund af udskrivning af valg til folketinget nåede udvalget ikke at afgive betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Peter Brixtofte (V), Helge Dohrmann (FP), Gunner Baunsgaard (RV), Lars Emil Johansen (SF), Svend Erik Sørensen (KrF), Johannes Burgdorf (KF), Villy Fuglsang (DKP), Steen Folke (VS) og Ole Berglund (UFG)