Luk

Luk
Luk

Luk

L 107 Lov for Grønland om arealanvendelse, byudvikling og bebyggelse.

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 248 af 08-06-1977
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov om læreruddannelsen i Grønland. (Se A. I. nr. 33).

Loven opretholder den hidtidige retstilstand, hvorefter der kræves tilladelse til at tage arealer i brug. Herudover tilvejebringes lovhjemmel for landsplanlægning og byplanlægning samt til at udfærdige forskrifter for bygningers opførelse og konstruktion.

I henhold til lovens kapitel 2 nedsætter ministeren for Grønland et landsplanudvalg, bestående af en formand, der udpeges af Grønlands landsråd, og 4 andre medlemmer, hvoraf 2 medlemmer udpeges af landsrådet, 1 medlem af De grønlandske kommuners Landsforening og 1 medlem udpeges af ministeren for Grønland.

Kapitel 3 indeholder de nærmere bestemmelser om arealanvendelse, hvis hovedprincip er, at enhver, der ønsker at sikre sig et bestemt areal til en eller anden brug, i alle tilfælde skal have tilladelse hertil af en offentlig myndighed.

I kapitlerne 4 og 5 er indeholdt bestemmelser om henholdsvis landsplanlægning og byplanlægning. Det fastslås, at ministeren for Grønland sammen med landsplanudvalget har ansvaret for landsplanlægninger ligesom landsplanudvalget skal afgive en udtalelse forinden ministeren godkender byplaner, der tilvejebringes af kommunalbestyrelserne.

Endelig indeholder lovens kapitel 6 hjemmel for ministeren til at fastsætte bestemmelser om bygningsmyndigheden og om opførelse, konstruktion og indretning af bygningsværker.

Tidspunktet for lovens ikrafttræden bestemmes af ministeren for Grønland og forslag om revision skal fremsættes senest i folketingsåret 1981-82.

Det fremgår af udvalgets betænkning, at ministeren har tilsluttet sig et i udvalget fremsat ønske om undersøgelse af muligheden for at yde erstatning for indgreb i bestående kollektive fangst-, jagt- og fiskerirettigheder.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 126 stemmer mod 22 (FP), medens ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Helge Dohrmann (FP), Aksel Pedersen (V), Johannes Burgdorf (KF), Ib Langsted (CD), Villy Fuglsang (DKP), Ebba Strange (SF), Bent Honoré (KrF), Bernhard Baunsgaard (RV) og Ib Christensen (DR)