Luk

Luk
Luk

Luk

L 38 Lov om renter ved forsinket betaling m. v.

Af: Justitsminister Erling Jensen (S) Justitsminister og Erling Jensen (S)
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 638 af 21-12-1977
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Lovforslaget er bortset fra enkelte ændringer en uændret genfremsættelse af et tidligere to gange fremsat lovforslag, se Årbogen 1976-77 s. 377 og 476.

Efter loven skal morarente som hovedregel betales fra forfaldsdagen, hvis denne er fastsat i forvejen, og ellers en måned fra den dag, da fordringshaveren har afsendt eller fremsat anmodning om betaling med angivelse af, at manglende betaling medfører forpligtelse til at betale rente.

Loven ændrer ikke morarentesatsserne, men det bestemmes i lovens § 7, at morarentens størrelse ikke ved aftale i forbrugerforhold kan fraviges til skade for forbrugeren.

1. behandlingen bestod stort set af en henvisning til de tidligere 1. behandlinger. Ordførerne for FP, V, KF og CD gentog deres kritik af bestemmelsen i lovforslagets § 7.

Retsudvalgets betænkning, hvorefter et mindretal (S, SF og DKP) indstillede lovforslagets vedtagelse med de af justitsministeren stillede ændringsforslag, indeholdt bl. a. et ændingsforslag stillet af et flertal i udvalget (FP, V, KF, CD, RV og KrF) om at § 7 skulle udgå. Ved 2. behandling blev dette ændringsforslag forkastet og lovforslaget gik til fornyet udvalgsbehandling.

Retsudvalgets tillægsbetænkning indeholdt ændringsforslag fra FP, som helt omformulerede lovforslaget.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 84 stemmer (S, SF, DKP, VS og DR) mod 71.
Partiernes ordførere
Mette Groes (S), Bent Wissing (FP), Anders Andersen (V), Mimi Jakobsen (CD), Annelise Gotfredsen (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Tove Jørgensen (DKP) og Janne Normann (RV)