Luk

Luk
Luk

Luk

L 171 Lov for Grønland om det offentlige aftalenævn.

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 182 af 14-05-1980
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om tilskud til oprettelse af en erhvervsudviklingsfond i Grønland.

Ved loven etableres et nyt, særligt offentligretligt organ (det offentlige aftalenævn) til at varetage samarbejdet mellem de offentlige arbejdsgivere i Grønland og til at fungere som eneste forhandlingspart i overenskomstforhold med arbejdstagernes organisationer.

Aftalenævnet opbygges med en ansvarlig bestyrelse og et sekretariat. Bestyrelsens medlemmer udpeges af henholdsvis ministeren for Grønland, Grønlands hjemmestyre og De grønlandske kommuners Landsforening, der ligeledes i forening udnævner formanden. De daglige forretninger varetages af et sekretariat med en afdeling dels i Danmark, dels i Grønland.

Udgifterne til nævnets virksomhed deles iflg. loven ligeligt imellem staten, hjemmestyret og de grønlandske kommuner i fællesskab.

Ved loven fastlægges nævnets kompetence på overenskomstområdet, hvor nævnet som part indgår og opsiger kollektive overenskomster og aftaler med lønmodtagerorganisationerne. Det er endvidere fastsat, at nævnet i givet fald skal træffe beslutninger om iværksættelse af arbejdsretlige forholdsregler, og nævnet skal endvidere alene være part i arbejdsretlige anliggender som f. eks. voldgift.

Efter loven forudsættes det, at de 3 offentlige arbejdsgivere i Grønland i aftalenævnet fastlægger deres fælles lønpolitik, inden forhandling optages med de respektive lønmodtagerorganisationer med henblik på indgåelse af en overenskomst. Såfremt det under forhandlingerne bliver klart, at der ikke kan opnås enighed i bestyrelsen, hjemler loven hver enkelt deltager adgang til at nedlægge veto imod en flertalsbeslutning i bestyrelsen. Et sådant veto indebærer, at arbejdstagere under den deltager, der har benyttet sin vetoret, er undtaget fra den pågældende beslutning om et eller flere overenskomstvilkår, eventuelt hele overenskomsten. Det er derefter i henhold til loven den pågældende arbejdsgivers opgave at formulere de overenskomstvilkår, der skal omfatte arbejdsgiverens egene arbejdstagere.

Om baggrunden for lovforslaget oplyste ministeren for Grønland bl. a. i den skriftlige fremsættelse, at det var kommissionen om hjemmestyre i Grønland, som foreslog nedsættelsen af dette aftalenævn ud fra et ønske om at sikre den nødvendige styring af det offentliges lønpolitik gennem et bindende samarbejde mellem de offentlige arbejdsgivere. Herved skulle bl. a. modvirkes en uheldig indbyrdes konkurrence om den grønlandske arbejdskraft.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 120 stemmer mod 18 (FP og VS).
Partiernes ordførere
Ole Thomsen (S), Helge Dohrmann (FP), Ivar Hansen (V), Aase Olesen (RV), Arne Melchior (CD), Steen Folke (VS), Inge Krogh (KrF) og Lis Starcke (DR)