Luk

Luk
Luk

Luk

L 83 Forslag til lov om gødning og jordforbedringsmidler m.m.

Af: Landbrugsminister Laurits Tørnæs (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Formålet med loven er at sikre forbrugeren den bedst mulige oplysning om indhold og kvalitet af indkøbte gødningsstoffer og lign. med henblik på at gennemføre den bedst mulige gødskning og grundforbedring. Loven omfatter salg m.v. af gødninger og grundforbedringsmidler såsom jordbrugskalk og spagnum. Primærprodukter, f.eks. husdyrgødning, der overdrages fra producentejendommen til forbrugeren, er ikke inddraget under loven. Det samme gælder for produkter, der reguleres af anden lovgivning, f.eks. slam fra rensningsanlæg og fra industrien, hvor miljøministeren har fastsat regler.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at den tidligere gældende lov om handel med gødning og grundforbedringsmidler m.m. indeholdt en række bemyndighelser til landbrugsministeren til at gennemføre regler fastsat af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab om handel med varer, der var omfattet af loven. Harmoniseringen på gødningsområdet inden for De Europæiske Fællesskaber havde imidlertid i stigende grad givet anledning til overvejelser om rækkevidden af disse bemyndigelser. Ifølge bemærkningerne måtte det derfor anses for nødvendigt at tilpasse loven til den udvikling, der havde fundet sted, ligesom en forenkling og modernisering af loven var hensigtsmæssig.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 119 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Helen Jørgensen (S), Peter Hansen-Nord (V), Karen Højte Jensen (KF), Birthe Hansen (SF), Niels Højland (FP), Lis H. Noer (CD) og Henning Lysholm (KrF)