Luk

Luk
Luk

Luk

L 312 Forslag til lov om ændring af lov om tjenestemandspension, lov om pensioner efter tidligere tjenestemandslove m.v., lov om vederlag og pension m.v. for ministre og lov om pensioner efter tidligere love om vederlag og pension m.v. for ministre.

(Ophævelse af regler om samordningsfradrag og tilpasning til skattereform og arbejdsmarkedsbidrag).

Af: Finansminister Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Loven ophæver samtlige bestemmelser om samordningsfradrag i tjenestemandspensionsloven. Samordningsfradraget afskaffes ved, at det omlægges fra at være et fradrag for de 67-årige tjenestemandspensionister til ét tillæg for de under 67-årige. Samtidig ændres pensionsberegningen således, at pensionen beregnes som 57 pct. af den pensionsgivende løn - med et loft, så stigningerne højst kan være 10.000 kr. Det tillæg, der udbetales til de under 67-årige, modsvarer det hidtidige samordningsfradrag. Loven indebærer en overgangsordning, der skulle medføre, at ingen nuværende pensionist ved omlægningen får lavere pension. Personer, der pensioneres til og med udgangen af 1996, stilles på samme måde. Herefter sker der over en 5-årig periode en tilpasning til det fremtidige niveau. Loven fastsætter ægtefællepensionen til 71 pct. af tjenestemandens pension, dog således at mindstepensionen for yngre ægtefællepensionister hæves til pensionen ved 15 år.

Folketinget pålagde i december 1992 (B 16) regeringen at optage forhandlinger med tjenestemændenes organisationer med henblik på at opnå en afbalanceret afvikling af samordningsfradraget. Efter overenskomstforliget i februar 1993 blev sådanne drøftelser ført. Regeringen besluttede i april måned at sammenkæde samordningsfradragets afskaffelse med den foreslåede skattereform. Tjenestemandspensionsordningen blev derfor sidestillet med øvrige arbejdsmarkedspensionsordninger, hvor der heller ikke sker et fradrag i den beregnede pension.

Lovforslaget vedtaget med 60 stemmer (S, CD, RV og KRF) mod 59 (KF, V, SF og FP).
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Helge Sander (V), Per Stig Møller (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Poul Nødgaard (FP), Jørgen Estrup (RV) og Knud Glønborg (KrF)