Luk

Luk
Luk

Luk

L 218 Forslag til lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom m.v.

Af: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven falder i tre dele.

Den første del går i det væsentlige ud på, at sælgeren af en fast ejendom som udgangspunkt kan undgå at hæfte for fysiske mangler ved huset, hvis han eller hun giver køberen en skriftlig rapport om husets fysiske tilstand samt et tilbud fra et forsikringsselskab om tegning af en forsikring mod eventuelle skjulte mangler, som ikke er omtalt i tilstandsrapporten. Ordningen er frivillig. Tilstandsrapporten skal være udarbejdet af en særligt uddannet tekniker, som er beskikket af boligministeren, og der lægges faste rammer for udarbejdelsen af tilstandsrapporter.

Den anden del af loven indfører en kort fortrydelsesfrist, inden for hvilken køberen af en bolig eller den, der bestiller en bygning, kan træde tilbage fra aftalen.

Lovens tredje del indebærer en forlængelse af købelovens generelle reklamationsfrist på 1 år for så vidt angår mangler ved byggematerialer. Fristen ved køb af byggematerialer forlænges til 5 år fra byggeriets aflevering, dog højst 6 år fra overgivelsen af materialerne til køberen.

Det fremgik af den skriftlige fremsættelsestale, at hovedformålet med lovforslaget var at sikre forbrugere en rimelig og tidssvarende civilretlig beskyttelse i forbindelse med aftaler om erhvervelse af bolig, og at lovforslaget byggede på to betænkninger fra det såkaldte Brydensholtudvalg (nr. 1110/1987 og 1276/1994).

Lovforslaget vedtaget med 64 stemmer (S, SF, RV og EL) mod 51 (V, KF og FP).
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Erling Oxdam (V), Gitte Seeberg (KF), Anne Baastrup (SF), Pia Kjærsgaard (FP), Bjørn Elmquist (RV) og Sonja Albrink (CD)