Luk

Luk
Luk

Luk

L 223 Forslag til lov om ændring af lov om dronning Margrethe den Andens civilliste, lov om årpenge for kronprins Frederik, lov om årpenge for prins Joachim og lov om årpenge til medlemmer af det kongelige hus samt om ophævelse af lov om årpenge for dronning Ingrid og lov om udredelse af pensioner ved tronskifte.

(Ændring af ydelsernes grundbeløb og reguleringsordninger m.v.).

Af: Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 223 og B 130.

Efter 1.beh henvist til Det Politisk-Økonomiske Udvalg (PØU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Det Politisk-Økonomiske Udvalg (PØU).

Loven medfører en række ændringer m.v. af forskellige regler vedrørende kongehuset. Således følger det bl.a. af loven, at

- grundbeløb for statens ydelser til dronningen og andre medlemmer af det danske kongehus ajourføres, ligesom ydelserne fremover reguleres i takt med lønudviklingen for tjenestemænd,

- staten overtager pensionsforpligtelserne for hoffets tjenestemænd, samtidig med at hoffet fremover skal indbetale pensionsbidrag for tjenestemændene, og

- ordningen vedrørende kongehusets adgang til momsrefusion lovfæstes.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at formålet med forslaget var at ajourføre og modernisere en række regelsæt vedrørende kongehuset med sigte på at opnå større gennemskuelighed og administrativ forenkling.

Statsministeren fremsatte under lovforslagets behandling ændringsforslag om en forhøjelse af grundbeløbet for statens ydelser til civillisten med henblik på indførelse af en årlig ydelse til prinsesse Benedikte.

Lovforslaget vedtaget med 97 stemmer (S, V, KF, DF, CD, RV, KRF, Mogens Andreasen (UP), Frank Dahlgaard (UP) og Kirsten Jacobsen (UP)) mod 12 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Ole Løvig Simonsen (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Gitte Seeberg (KF), Aage Frandsen (SF), Elisabeth Arnold (RV), Pia Kjærsgaard (DF), Arne Melchior (CD), Søren Søndergaard (EL) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)