Luk

Luk
Luk

Luk

L 36 Lov om udlån til arbejderboliger på landet.

Af: Landbrugsminister Jens Smørum (S)
Samling: 1954-55
Status: Stadfæstet
Lov nr. 359 af 22-12-1954
I overensstemmelse med reglerne i § 9, stk. 2, i lovbekendtgørelse nr. 142 af 1. maj 1954 stilles ved nærværende lov de fornødne midler til opførelse af arbejderboliger på landet til rådighed for hvert af finansårene 1955-56 og 1956-57. Forsåvidt angår byggelån i henhold til lovbekendtgørelsens § 6, omfatter bevillingerne tillige finansåret 1957-58 af hensyn til den rettidige tilrettelæggelse af afhændelsen af byggelodder på statsjord til overtagelse pr. 1. april 1957.

Efter loven forskydes bevillingerne et finansår i forhold til den nugældende udlånslov. Rådighedsbeløbene i §§ 1 og 2 er optaget med samme beløb som i den foregående udlånslov, lov nr. 29 af 18. februar 1954 (årbog 1953—54, side 173).

Under hensyn til stigningen i byggeomkostningerne har man i § 5 forhøjet maksimumsbeløbene for byggelån med 1 000 kr., mens maksimumsbeløbene for jordkøbslån, for tilskud til indfrielse af pantegæld samt for ekstraordinær forhøjelse af det sædvanlige maksimum for byggelån er optaget i §§ 4, 6 og 7 med samme beløb som i der foregående udlånslov.

Ved fremsættelsen af lovforslaget udtalte landbrugsministeren bl. a.:

„Jeg anser det stadig for en presserende opgave gennem denne långivning at medvirke til forbedring af arbejdernes boligforhold på landet. Det vil være uheldigt, om landmændene tvinges til at forcere mekaniseringen stærkere frem, end det er rentabelt, som følge af at boligforholdene gør det vanskeligt at fastholde den erfarne og kvalificerede arbejdskraft på landet."

Lovforslaget henvistes efter 1. behandling i folketinget til behandling i et udvalg, hvis arbejde med sagen ikke resulterede i ændringsforslag .

Ved 2. behandling oplyste Bladt (S) som ordfører for udvalget, at ministeren i udvalget havde bebudet, at der i nær fremtid ville blive fremsat et lovforslag om ændring af loven om opførelse af arbejderboliger på landet (jfr. nærmest efterfølgende sag). Der ville derved blive lejlighed til nærmere at beskæftige sig med forskellige spørgsmål, som havde været drøftet i udvalget.

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt, idet et grønlandsk medlem afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Jens Bladt (S), Niels Eriksen (V), V. Fibiger (KF), Jacob Kirkegaard (RV), Villy Fuglsang (DKP) og Oluf Pedersen (DR)