Luk

Luk
Luk

Luk

L 51 Lov om pension til statens tjenestemænd m. v. i Grønland.

Af: Minister for Grønland A. C. Normann (RV)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 265 af 04-06-1971
Efter 1. behandling henvist til lønningsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Efter loven afløses de i lov nr. 168 af 27. maj 1964 om statens tjenestemænd i Grønland indeholdte regler om pension og efterindtægt af en nyordning, hvorefter pensionsforholdene for tjenestenænd i Grønland bringes i harmoni med bestemmelserne i lov nr. 292 af 18. juni 1969 om tjenestemandspension.

Loven indebærer, at tjenestemandsansættelser i Grønland sikrer ret til egenpension, ægtefællepension og børnepension efter tilsvarende principper, som er lagt til grund for bestemmelserne i tjenestemandspensionsloven. De ændringer af pensionsforholdet efter den tidligere tjenestemandslovgivning, som blev indført ved denne lov, herunder ændrede retningslinier for opnåelse af pensionsret og for pensionsoptjeningsforløbet under tjenesten, bestemmelserne om forhøjet pension til væsentligt invaliderede tjenestemænd og om ægtefællepension til såvel mandlige som kvindelige efterlevende ægtefæller samt ændrede regler om afvikling af pensionsmellemværendet ved fratræden uden ret til pension, er indarbejdet i loven.

Retningslinierne for fastsættelse af pensioner er udarbejdet med udgangspunkt i lønningerne efter det lønsystem for tjenestemænd i Grønland, der blev gennemført samtidig, jfr. den foran omtalte lov om tjenestemænd i Grønland. Under hensyn til de særlige grønlandske forhold indeholder loven endvidere bestemmelser, der afviger fra ordningen efter tjenestemandspensionsloven vedrørende de aldersmæssige betingelser for retten til at få udbetalt alderspension.

I loven er ikke optaget regler svarende til pensionsloven 1969 kap. 9 om samordning med pensioner efter den sociale pensionslovgivning. Dette må ses på baggrund af, at de i Danmark gældende regler om folkepension m. v. ikke gælder i Grønland. Det er forudsat, at tjenestemandspensioner som hidtil kan kombineres med aldersrente i henhold til landsrådsvedtægt af 21. december 1967 herom. Disse regler indeholder bestemmelser om nedslag i aldersrenten for personer, der har ret til tjenestemandspensioner.

I modsætning til loven om statens tjenestemænd i Grønland er i denne lov kompetencen til at træffe generelle og konkrete afgørelser tillagt ministeren for statens lønnings- og pensionsvæsen, hvilket også var tilfældet i pensionskapitlet i 1964-loven om statens tjenestemænd i Grønland.

Lovforslaget fremsattes og behandledes i folketinget sammen med det foran omtalte forslag til lov om statens tjenestemænd i Grønland og forslag til lov om tjenestemandslønninger m. m. og klassificering af statens tjenestemandsstillinger i Grønland.

Om partiernes stillingtagen til det fremsatte lovforslagskompleks henvises til omtalen under sagen: lov om statens tjenestemænd i Grønland (se side 148).

Her skal blot anføres, at lovforslaget efter behandling i folketingets lønningsudvalg såvel mellem 1. og 2. behandling som mellem 2. og 3. behandling blev vedtaget med 155 stemmer; 3 medlemmer (VS og DK) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Ivar Nørgaard (S), Jørgen Langkilde (KF), Jens Frandsen (V), Erik Hansen (RV) og Morten Lange (SF)