Luk

Luk
Luk

Luk

L 225 Lov om ændring af lov om priser og avancer.

Af: Handelsminister Erling Jensen () Handelsminister og Erling Jensen ()
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 337 af 15-06-1973
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Loven ændrer revisionsbestemmelsen i § 15, stk. 4, i lov nr. 115 af 2. april 1971 om priser og avancer således, at forslag om revision af loven fremsættes for folketinget inden udgangen af 1973.

Revisionsbestemmelsen påbød oprindelig, at forslag om revision fremsættes for folketinget senest i samlingen 1972-73.

Baggrunden for udskydelsen forklares i bemærkningerne og fremsættelsestalen. Forbrugerkommissionen har i foråret 1973 afgivet sin betænkning II indeholdende forslag til markedsføringslov og til lov om forbrugerklagenævn, og det vil være naturligt at kæde disse problemer sammen med prislovsproblemerne, hvorfor lovgivningsinitiativ vil blive taget i efteråret 1973, da der også vil blive fremsat lovforslag på grundlag af kommissionens betænkning I fra foråret 1971 om mærkningsbestemmelser.

Dels på baggrund heraf, dels på baggrund af de internationale prisstigninger som, efter regeringens opfattelse, gør det nødvendigt at have en prislov, stilledes forslaget om ændring af revisionsklausulen, hvorved der åbnes mulighed for en grundigere behandling af et lovforslag med betydelige samfundsmæssige konsekvenser og mulighed for at behandle forslaget i sammenhæng med hele forbrugerlovgivningen.

Ved 1. behandling udtalte både ordføreren for det konservative folkeparti og venstre en beklagelse af, at lovforslaget blev fremsat så sent, at en realitetsbehandling ikke var praktisk mulig. Udvalgets betænkning udtrykte stort set samme synspunkter, dog at et medlem af venstre, Lennart Larson, indstiller lovforslaget til forkastelse, idet han fandt, at hele loven om priser og avancer burde ophæves.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 110 stemmer (S, SF, RV) imod 1 (Lennart Larson); 57 medlemmer (KF, V) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Hans Erenbjerg (S), Jens Peter Jensen (V), Hans Kjær (KF), Dagmar Andreasen (RV) og Sigurd Ømann (SF)