Luk

Luk
Luk

Luk

B 22 Forslag til folketingsbeslutning om etablering af en statslig låneordning vedrørende varmeisolering.

Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Ved forslaget til folketingsbeslutning opfordrede forslagsstillerne regeringen til at etablere en statslig eller statsgaranteret låneordning til fremme af varmeisolering af en- og tofamilieshuse.

Forslaget fremsattes og behandledes sammen med det af de samme forslagsstillere fremsatte forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (se A. II. nr. 47), og forslagsstillerne angav, at det især sigtede mod at afbøde de alvorlige samfundsmæssige virkninger, som de forhøjede oliepriser på længere sigt ville forårsage.

Af forslagsstillernes begrundelse for fremsættelsen af de nævnte forslag skal her anføres følgende uddrag af de bemærkninger, som ordføreren for forslagsstillerne, Morten Lange, fremsatte i forbindelse med fremsættelsen:

"For yderligere at kunne nedbringe boligudgiften og samtidig for at reducere energiforbruget stilles der yderligere forslag, der skal fremme en højere isoleringsstandard. Det foreslås, at der stilles lånemidler til rådighed for isolering af lejerboliger ved en forøgelse af statens bolig- og byggefond, der overfører midler til Danmarks Hypotekbank. Det kan overvejes, om andre udlånsveje er administrativt bedre. Det foreslås yderligere, at husejernes investeringsfond stiller midler til rådighed til isolering af udlejningsejendomme, og at sådanne midler i givet fald kan kræves udnyttet på foranledning af lejerne. På lidt længere sigt må det påregnes, at disse foranstaltninger kan have ret stor virkning både på udgifter og energiforbrug."

Ved 1. behandling erklærede boligministeren sig enig i, at det er vigtigt at gøre noget for at nedbringe opvarmningsudgifterne, men han stillede sig tvivlende over for, om det af den grund ville være nødvendigt at sætte ind med statslige låneordninger og deraf følgende offentlig administration.

Forslaget blev efter 1. behandling henvist til boligudvalget, der ikke afgav betænkning herover.
Partiernes ordførere
Knud Damgaard (S), Christian Valdemar Gede (FP), Peter Brixtofte (V), Poul Overgaard Nielsen (RV), Christian Arnfast (CD), Per Bendix (KF), Morten Lange (SF), Jens Møller (KrF), Knud Jespersen (DKP) og Niels Mølgaard (DR)