Luk

Luk
Luk

Luk

L 50 A Forslag til lov om godkendelse af atomanlæg (nukleare anlæg) m.v.

Af: Justitsminister Nathalie Lind (V)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Den i forslaget beskrevne procedure for godkendelse af atomanlæg svarer i det store og hele til gældende ret. De få ændringer går ud på, at det i stedet for statsministeren skal være undervisningsministeren, der godkender opførelsen og driften af nukleare anlæg, samt at der skal betales gebyr for myndighedernes behandling af ansøgninger om godkendelse af atomanlæg og efterfølgende tilsyn med disse anlæg. Justitsministeren udtalte i sin fremsættelsestale at det var regeringens hensigt — uanset den i loven fastsatte godkendelsesprocedure — inden det første atomkraftværk skulle bygges her i landet at lade folketinget få lejlighed til en stillingtagen til sagens aspekter.

Lovforslagets bestemmelser udgjorde en del af det oprindeligt fremsatte forslag til lov om atomanlæg (nukleare anlæg), der tillige indeholdt en række bestemmelser om erstatning for atomskader.

Lovforslaget blev ved 1. behandling velvilligt modtaget af ordførerne, der tilsagde forslaget en grundig udvalgsbehandling. Debatten koncentrerede sig især om godkendelsesproceduren.

Flere ordførere var inde på og enige i at en deling af lovforslaget var hensigtsmæssig, således at den mere juridiske del af forslaget, kapitlerne om erstatning, forsikring og straf m. m., skulle behandles i retsudvalget, mens kapitlet om godkendelsesproceduren skulle behandles evt. af et særligt nedsat udvalg. Efter en kort udvalgsbehandling i retsudvalget, hvortil forslaget henvistes, afgav udvalget betænkning, som indeholdt ændringsforslag, der tilsigtede den ovenfor omtalte deling, og hvori iøvrigt udtaltes" ... Da der var almindelig tilslutning til denne fremgangsmåde, som sikrer, at de mere tekniske spørgsmål vedrørende atomanlæg m. v. behandles i et på disse områder sagkyndigt udvalg, medens erstatningsreglerne fortsat behandles af retsudvalget, har ministeren herefter stillet nedenstående ændringsforslag, der deler det oprindelige lovforslag op i to forslag.

Retsudvalget har ikke foretaget nogen realitetsbehandling af de enkelte bestemmelser, men indstiller, at der af proceduremæssige grunde påbegyndes 2. behandling med henblik på vedtagelse af ændringsforslaget. Når beslutning herom er truffet, foreslås det at afbryde behandlingen og lade forslaget om godkendelse af atomanlæg henvise til prøvelse i et andet folketingsudvalg og forslaget om erstatning for atomskader til fortsat prøvelse i retsudvalget."

Efter at formanden for retsudvalget havde redegjort for udvalgets indstilling ved 2. behandling og efter at lovforslaget var delt i nedennævnte to lovforslag blev behandlingen afbrudt og forslag til lov om godkendelse af atomanlæg (nukleare anlæg) m. v. henvistes til udvalget angående videnskabelig forskning, medens forslag til lov om erstatning for atomskader (nukleare skader) henvistes til fortsat behandling i retsudvalget (se herom A. I. nr. 72).

Udvalget angående videnskabelig forskning underkastede forslaget en grundig behandling og afholdt herunder en række høringer. Den 6. juni 1974 afgav udvalget en beretning hvoraf fremgår:

"Regeringen har overfor udvalget oplyst, at den forbereder en samlet lovgivning om elektricitetsforsyning. Der henvises til det som bilag optrykte notat. Dette har udvalget taget til efterretning og har derefter ikke færdigbehandlet det foreliggende lovforslag.

Miljøministeren har i et samråd på regeringens vegne erklæret, at der ikke bliver givet tilladelse til opførelse af kernekraftværker, inden en ny lov herom er vedtaget."
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Jason Träff (FP), Gustav Holmberg (V), Lone Dybkjær (RV), Poul Boeg (CD), Per Bendix (KF), Poul Dam (SF), Willy Bracher (KrF), Ole Flygaard (DR) og Villy Fuglsang (DKP)