Luk

Luk
Luk

Luk

L 155 Lov om statstilskud til energibesparende foranstaltninger i forbindelse med industrielle processer m. v.

Af: Handelsminister Ivar Nørgaard (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 261 af 08-06-1977
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Loven tilgodeser et af de mål, der blev opstillet i regeringens energiplan af maj 1976, hvorefter fremme af samfundsmæssigt ønskelige energibesparende foranstaltninger i det energiforbrug, der medgår til fremstillingsprocesser i industri og håndværk m.v., var særdeles ønskeligt, hvilket også blev understreget i augustforliget 1976, hvor penge blev afsat til dette formål.

Lovens område fastlægges i kapitel 1, § 1. I Finansåret 1977-78 stilles der således 80 mill. kr. til rådighed for udstedelse af tilsagn om statstilskud til iværksættelse af energibesparende foranstaltninger i forbindelse med processer i industri og håndværk samt inden for fiskeri.

Lovens gyldighed er ikke tidsbegrænset, idet det forudsættes, at der på de kommende årlige finanslove fastlægges de tilsagnsrammer, der vil kunne anvendes til de anførte formål i lys af de foreliggende behov for tilskudsmidler, sammenholdt med den statsfinansielle situation.

De tilsagnsbeløb, der ikke er udnyttet i et finansår, kan overføres til det følgende finansår, og udbetalingerne i henhold til tilsagnsrammen for finansåret 1977-78 skønnes fordelt med ca. 40 mill. kr. i finansåret 1977-78 og ca. 40 mill. kr. i finansåret 1978-79.

Lovens kapitel 2 indeholder reglerne for tilskud til energibesparende foranstaltninger i forbindelse med industrielle processer m.v., hvor investeringen udgør mindst 100.000 kr., kapitel 3 omhandler tilskud til investeringer mindre end 100.000 kr. Administrationen varetages af Sekretariatet for Teknologirådet og Statens Tekniske Prøvenævn. Tilskuddet kan ydes med indtil 40 pct. af de udgifter, der kan henføres til den energibesparende foranstaltning, lovens §§ 4 og 9, og tilskuddet til kapitel 2-foranstaltninger er ifølge § 4, stk. 2, maksimeret til 800.000 kr.

Ifølge kapitel 3 kan der ydes tilskud til energibesparende foranstaltninger i fiskefartøjer, der ligeledes ydes med indtil 40 pct. af de udgifter, der kan henføres til den energibesparende foranstaltning, dog maksimalt 80.000 kr., lovens § 13. Administrationen varetages af fiskeriministeriet. Dette tilskud ydes til motorudskiftning i fiskerfartøjer, jfr. lovens § 12.

Kapitel 5 indeholder fælles bestemmelser, herunder § 20, hvorefter tidspunktet for lovens ikrafttræden fastsættes af handelsministeren.

Lovforslaget var en genfremsættelse af et af handelsministeren i folketingsårets 1. samling fremsat forslag, omtalt under A. II, 1. saml., nr. 18, men forslaget vær ændret på en række punkter. Således var forslaget gjort permanent, det maksimale tilskud forhøjet fra 400.000 kr. til 800.000 kr., tilskud til håndværk og den mindre industri medtaget, ligesom tilskud til udskiftning af fiskerbådsmotorer omfattedes af lovforslaget.

Efter et grundigt udvalgsarbejde blev lovforslaget vedtaget ved 3. behandling med 122 stemmer mod 43 (FP, DR, DKP og VS).
Partiernes ordførere
Poul Nielson (S), John Lawaetz (FP), Uffe Ellemann-Jensen (V), John H. Winther (KF), Arne Melchior (CD), Ole Olsen (SF), Ib Nørlund (DKP), Svend Haugaard (RV), Niels Mølgaard (DR) og Preben Wilhjelm (VS)