Luk

Luk
Luk

Luk

L 202 Forslag til lov om afgift af visse detailsalgspakninger.

Af: Minister for skatter og afgifter Jens Kampmann (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Lovforslaget vedrørte indførelse af en afgift på detailsalgspakninger til spiritus, vin, øl, mineralvand, saft, most og læskedrikskoncentrater m.v.

Der skulle dog ikke svares afgift af dåser til øl. For en almindelig helflaske af glas udgjorde den foreslåede afgift 40 øre pr. stk.

For andre pakninger af tilsvarende størrelse udgjorde afgiften 20 øre pr. stk. Afgiften skulle kun pålægges nye emballageenheder.

Forslaget indebar en lavere beskatning af glasflasker, der genbruges, end af f. eks. papkartoner, der er engangsemballage.

Det årlige provenu af afgiften var anslået til ca. 100 mill. kr. Herudover ville afgiften i et vist omfang give ressourcebesparende og miljømæssige virkninger i form af et øget genbrug.

Forslaget fremsattes i folketingets ekstraordinære mødeperiode i august som et led i en række forslag, fremsat dels af regeringen, dels af forskellige partier. Forslagene behandledes sammen ved første behandling og er anført samlet under behandlingen af forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven. (Forhøjelse af afgiften), se A. I. 2. samling nr. 103. Størstedelen af forslagene gennemførtes som den kriselovgivning, der blev resultatet af et forlig, indgået mellem partierne S, V, KF og RV.

I den af udvalget afgivne betænkning stillede ministeren for skatter og afgifter dog ændringsforslag om, at alle former for drikkevareemballage, incl. øldåser, skulle beskattes med samme sats.

Skatte- og afgiftsudvalget afgav ikke tillægsbetænkning over lovforslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Mogens Glistrup (FP), Henning Christophersen (V), Poul Schlüter (KF), René Brusvang (CD), Gert Petersen (SF), Freddy Madsen (DKP), Niels Helveg Petersen (RV), Jens Møller (KrF) og Ib Christensen (DR)