Luk

Luk
Luk

Luk

L 105 Lov om omsætning af husdyr m. v.

Af: Landbrugsminister Niels Anker Kofoed (V)
Samling: 1978-79
Status: Stadfæstet
Lov nr. 209 af 23-05-1979
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Lovens § 1 bemyndiger landbrugsministeren til at fastsætte bestemmelser om krav til afstamning og kvalitet for husdyr, der til levebrug indføres, udføres eller omsættes i Danmark. Tilsvarende krav kan ministeren i henhold til § I fastsætte for husdyrs sæd og befrugtede æg, der omsættes.

Endelig hjemles adgang for ministeren til at fastsætte regler om, efter hvilke metoder kvaliteten og afstamningen skal bedømmes.

I § 2 bestemmes, at landbrugsministeren kan fastsætte sådanne forskrifter, som er nødvendige for at gennemføre de af Det europæiske økonomiske Fællesskab udstedte direktiver og beslutninger om omsætning af husdyr til levebrug og sæd og befrugtede æg af husdyr, eller som er nødvendige for at anvende de af Fællesskabet udstedte forordninger på dette område.

§§ 3 og 4 indeholder bestemmelser, der giver landbrugsministeren adgang til at fastsætte regler om bl.a. offentlig anerkendelse af avlsorganisationer og om oprettelse af stambøger m.v.

Regler, der fastsættes i henhold til §§ 1, 3 og 4, må i henhold til § 5 forud forhandles med de interesserede landbrugsorganisationer, og ministeren nedsætter i henhold til lovens § 6 rådgivende udvalg, hvori de interesserede organisationer er repræsenterede.

Loven trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende.

I de ledsagende bemærkninger anføres bl.a. følgende om baggrunden for lovforslaget.

»Landbrugsorganisationerne anmodede i 1977 om fremsættelse af et forslag til en rammelovgivning, der gav mulighed for kvalitetsdeklaration ved omsætning af avlsdyr, foreløbig indenfor svineavlen. Ordningen skulle omfatte såvel import som eksport og omsætning indenfor landets grænser.

Indenfor Det europæiske økonomiske Fællesskab søges gennemført en harmonisering af regler for omsætning af avlsdyr (kvæg, svin og heste) med henblik på at lette samhandelen med avlsdyr.

Ved Rådsdirektiv af 25. juli 1977 (77/504/EØF) er vedtaget de rammer, indenfor hvilke det videre samarbejde med aviskvæg skal foregå, og i den stående husdyrskomité arbejder man for tiden med at fastsætte de detaljerede regler, som direktivet forudsætter er vedtaget inden 1. juli 1980. Bestræbelserne for harmonisering af bestemmelserne indenfor svine- og hesteavlen er endnu på et forberedende stade.«

Efter forkastelse af et af et mindretal stillet ændringsforslag blev lovforslaget ved 3. behandling vedtaget med 79 stemmer imod 47 (FP, KF, DKP, SF og VS).
Partiernes ordførere
Bjørn Rømer Westh (S), Børge Møller (FP), Henrik Toft (V), Niels Bollmann (CD), Oluf von Lowzow (KF), Ib Bjørn Poulsen (SF), Karl Møller (DKP), Alfred Hansen (DR), Svend Haugaard (RV) og Asger Lindinger (EP)