Luk

Luk
Luk

Luk

L 165 Lov om pensionering af flyveledere.

Af: Finansminister Knud Heinesen (S)
Samling: 1978-79
Status: Stadfæstet
Lov nr. 112 af 21-03-1979
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget. Ved loven, der trådte i kraft den 1. april 1979, skabes der hjemmel for ved aftale med vedkommende centralorganisation efter reglerne i tjenestemandslovens § 45 at fastsætte en pensioneringsalder under 60 år for de under luftfartsvæsenet ansatte flyveledere, der har været beskæftiget med operativ flyvekontroltjeneste i mindst 15 år efter det fyldte 30. år.

Loven indeholder desuden særlige regler om beregningen af den pension, der opnås ved alderspensionering, idet det bestemmes, at hvert af de 7 sidste tjenesteår tæller dobbelt ved opgørelse af pensionsalderen. Herved vil flyveledere med et normalt ansættelsesforløb kunne opnå at få beregnet pension på grundlag af en pensionsalder på 37 år ved afsked i en alder af 55 år. Pensionsalderen for allerede ansatte flyveledere, der er blevet tjenestemandsansat i en relativt sen alder, kan opgøres efter specielle beregningsregler.

Om baggrunden for lovforslaget udtalte finansministeren i sin fremsættelsestale:

»Ønsket om at indføre en fremrykket alderspensioneringsgrænse er begrundet i hensynet til lufttrafiksikkerheden, som tilsiger, at flyvelederpersonale må ophøre med udførelse af flyvekontroltjeneste i en alder, der er væsentlig lavere end den almindelige aldersgrænse, der er gældende inden for tjenestemandsområdet.

På denne baggrund er flyveledere hidtil blevet udtaget af operativ flyvekontroltjeneste og overført til anden passende beskæftigelse inden for luftfartsvæsenet ved opnået 55 års alder. Da der på lidt længere sigt må forventes en betydelig stigning i antallet af flyveledere i alderen over 55 år og det ikke vil være muligt at anvise anden passende beskæftigelse til et væsentligt forøget antal ældre flyveledere, er der behov for at indføre særlige regler om førtidspensionering.«

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 124 stemmer mod 22 (FP), medens 4 (VS) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Otto Mørch (S), Ernst B. Schmidt (FP), Gustav Holmberg (V), Palle Simonsen (KF) og Therkel Christensen (CD)